if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U više gradova u BiH održani mirni prosvjedi

U više bh. gradova jučer su održane mirne prosvjedne šetnje povodom ubojstva Nizame Hećimović iz Gradačca.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tijekom prosvjeda u Sarajevu, objavila je 16 zahtjeva koji će ispred Grada Sarajeva biti upućeni nadležnim institucijama vlasti. 

Kako je kazala, Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nositelja pravosudnih funkcija, kao i adekvatno sankcioniranje u smislu eventualno utvrđenih propusta i kaznene odgovornosti navedenih osoba, te izvještavanje javnosti o poduzetim radnjama i postignutim rezultatima.

Pozvala je nadležne subjekte da povećaju kapacitete sigurnih kuća za žrtve nasilja/korisnika sigurnih kuća i izgrade nove tamo gdje ih nema. U sigurnim kućama pored fizičke zaštite potrebno je osigurati psihološku podršku, pravnu pomoć, zbrinjavanje obrazovnog procesa djeteta. Karić ističe da Gradačac nema sigurnu kuću.

U Mostaru, organizator prosvjeda bila je Inicijativa građanki Mostara, a zatraženo je da se problemu femicida konačno ozbiljno pristupi.

“Institucije još ništa nisu uradile. Zakazali smo u preventivnim mjerama. Žene trpe nasilje godinama. Zakazali smo u podršci, zaštiti… Žene koje prijavljuju nasilje, nažalost, uglavnom nemaju kuda, pa se vraćaju nasilnicima, postajući žrtve još većeg naselja. Djecu moramo educirati još od vrtića, preko škole, pa tek onda uređivati zakonske regulative za sve koji vrše nasilje, koji se usude podići ruku na ženu“, kazala je u ime organizatora i nekoliko stotina građana Alisa Hajdarović.

Podsjetila je i na slučajeve nasilja nad ženama u Mostaru.

Nekoliko stotina građana Zenice, također se okupilo sinoć na Trgu “Alije Izetbegovića” u tom gradu na prosvjedu sa kojeg su poslane poruke o potrebi suzbijanja femicida, odnosno nasilja nad ženama.

– Prosvjed je poruka i krik nas žena da nas, konačno, ova država zaštiti od brutalnog nasilja, kojeg smo svi svjedoci.  Neka svako onaj ko prima plaću od ovih građana, počne da radi svoj posao. Prevashodno mislim na sve one koji su dužni da nas zaštite – kazala je Emina Babić, vijećnica Gradskog vijeća Zenica, na čiju je inicijativu i održan zeničkog skup.

U Tuzli je sinoć od 18.00 sati organizirana mirna prosvjedna šetnja pod nazivom “Za Nizamu i svaku od nas”.

Prosvedi ssu se održali u još nekoliko gradova BiH, a vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj odlučile su da će 16. kolovoz biti Dan žalosti i u oba bh. entiteta.

0%