if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Japan obilježava 78 godina od pada atomske bombe na Nagasaki

Japan je jutros odao počast žrtvama atomske bombe bačene na grad Nagasaki prije 78 godina, uputivši poziv državama da odbace nuklearno oružje. Gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki rekao je da nacije koje posjeduju nuklearno oružje trebaju hrabro odbaciti to oružje, za koje kažu da im je svrha nuklearno odvraćanje.

Gradonačelnik je takvu poruku izrekao na komemoraciji koja je bila znatno manjeg opsega nego što je uobičajeno jer se Japan suočava s prolaskom tajfuna. Upravo zbog tajfuna Khanuna koji donosi obilne kiše i snažne vjetrove gosti iz Japana i inozemstva, a među njima i premijer Fumio Kishida, nisu prisustvovali komemoraciji. 

Prvi put od 1963. godine sjećanje na žrtve nije bilo održano u Parku mira u Nagasakiju, već u dvorani za izložbe. Minuta šutnje za žrtve održana je na svečanosti u 11 sati i 2 minute u spomen na 9. kolovoza 1945., kada je “debeljko”, kako su nazvali atomsku bombu, bio bačen i eksplodirao iznad Nagasakija.

Samo u gradu Nagasakiju 70.000 ljudi poginulo je izravno zbog eksplozije, a 75.000 drugih bilo je ozlijeđeno. Tri dana ranije Sjedinjene Države bacile su atomsku bombu i razorile grad Hirošimu.

0%