if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Smanjena konzumacija piva u Njemačkoj, mnoge pivare na rubu stećaja

Konzumacija piva u Njemačkoj je u padu čime je nastavljan trend započet prije pandemije koronavirusa, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. “Nakon laganog porasta potrošnje 2022. u usporedbi s razdobljem pandemije, u prvom polugodištu ove godine potrošnja je opet pala čime je nastavljen trend započet prije pandemije”, priopćio je Savezni ured za statistiku.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine potrošnja je pala za 2.9 posto na 4.2 milijarde litara piva. To je istodobno 12.2 posto manje nego prije deset godina.

Pivari su daljnji pad potrošnje piva povezali s neuobičajeno hladnim vremenom ovog proljeća u Njemačkoj kao i inflacijom. “Zbog visoke inflacije se sve više ljudi suzdržava od izdataka u ugostiteljskim objektima što se osjeća i na smanjenju prihoda u turizmu”, priopćio je Njemački savez pivara.

Za oko 1500 pivovara u Njemačkoj, od čega se većina može kategorizirati pod manja i srednja poduzeća, i ova godina, prema priopćenju, znači borbu za preživljavanje. “Eksplodirajuće cijene koje su počele rasti tijekom koronakrize i dalje su rasle nakon početka rata u Ukrajini, a dovode mnoge pivare na rub stečaja”, stoji u priopćenju udruge.

Statistike ne obuhvaćaju bezalkoholno pivo, ali se prema posljednjim podacima za prošlu godinu konzumacija tog piva u posljednjih deset godina udvostručila.

U Njemačkoj se na tržištu nalazi oko 600 marki domaćeg piva koje se proizvodi po tzv. pravilu o čistoći piva iz srednjeg vijeka i prema kojem se za proizvodnju piva ne smije upotrebljavati ništa drugo osim slada, kvasca, hmelja i vode.

0%