if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Oprez! Visoke temperature povećavaju opasnost od požara

Visoke temperature i do 40 stupnjeva, koje se danas ponovno očekuju, donose i opasnost od požara.Vatrogasci apeliraju na stanovništvo da izbjegavaju paljenje vatre, naročito u blizini šuma. Iz entitetskih uprava civilne zaštite pozivaju na pažnju stanovništva, ali i poručuju da u slučaju bilo koje vrste požara postoji suradnja, te kako se može spremno odgovoriti na tu vrstu katastrofe.

Toplotni val sa sobom nosi i problem mogućnosti izbijanja požara samozapaljenjem šumskih područja, ali i nepažnjom samog stanovništva.Vatrogasci podsjećaju, između ostalog, da ukoliko roštiljate ne radite to za vrijeme vjetrovitog vremena, u blizini šume i da obavezno dobro ugasite žar. Također, ne bacati opuške i staklo na otvorenom.

MARIO ČUTURA, komandir Vatrogasne jedinice Posušje

“Tu je veliki posrtotak ljudski faktor. Mada, i prošle godine su bila dva tri požara na našem područiju. To je bio udar groma, dokazano. Vremenski uvjeti se tako složili. Inače, većinom 90 posto je ljudski faktor. Samo mala nepažnja dovodi do velike katastrofe”.

DANIS MEMAGIĆ, komandir Prve čete Profesionalne vatrogasne jedinice KS

“Već ako dođe do požara što smirenije nazvati 123 dati točnu adresu i broj telefona jer naš dispečer mora provjeriti zato što se dešavalo veliki broj lažnih dojava. Nakon toga što smirenije napustiti stan”.

Požari u našoj zemlji u ovo doba godine nažalost nisu rijetkost. Iz entitetskih Uprava civilnih zaštita poručuju da su spremni za djelovanje u slučaju bilo kakve požarne katastrofe.

MAJDA KOVAČ, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite

“U skladu sa zaključkom Fedralnog štaba CZ proračunom FBiH za 2023. godinu planirana su financijska sredstva, a ovih dana bit će izvršena i nabavka mlaznog goriva kerozina za Helikoptere i druge letjelice za gašenje požara na području FBiH u iznosu od 100 000 KM kako bi što spremnije dočekali ovu požarnu sezonu”.

MILAN NOVITOVIĆ, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS

“U slučaju da imamo potrebu za za angažiranjem helikopterske jedinice,odnosno ostalih vidova pomoći u gašenju požara iz zraka, na zemlje u okruženju, na republiku Hrvatsku i Srbiju, na Crnu Goru, ali možemo tražiti putem europskog mehanizma međunarodnu pomoć. Svaki sustav se može nadograđivati i mi u RS radimo na nabavci novih helikoptera”.

Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti od požara. Nacrt će biti upućen u parlamentarnu proceduru, u redovnom zakonodavnom postupku.

0%