if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Komercijalizirano liječenje raka, više nije primarno pružanje pomoći pacijentima

Liječenje raka je komercijalizirano i više nije primarno usmjereno na pružanje pomoći pacijentima da žive dulje, tvrdi više od 30 liječnika i akademika iz cijelog svijeta.

Pišući u medicinskom časopisu The Lancet, liječnici su se žalili na “prebacivanje u posljednjih nekoliko desetljeća s pretežno javno financiranih kliničkih ispitivanja sa svrhom da odgovore na pitanja važna za pacijente, na ispitivanja koja financira industrija kojoj je cilj postići regulatorno odobrenje ili komercijalnu prednost”.

Prema Christopheru Boothu s kanadskog Sveučilišta Queen’s u Kingstonu, postoji rastuća zabrinutost među stručnjacima da “neka nova liječenja ne pomažu pacijentima da žive dulje ili da se osjećaju bolje”.

Najavljujući uspostavu svoje inicijative Common Sense Oncology (Onkologija zdravog razuma), skupina koja uključuje bolničke onkologe i znanstvenike tvrdi da je “industrijska kontrola istraživačkog programa stvorila sustav koji je pretežno fokusiran na nove lijekove protiv raka nauštrb istraživanja novih pristupa kirurgiji, radioterapiji, palijativnoj skrbi i prevenciji”.

Nadalje su naveli da se “znatan dio prihoda industrije koristi za marketinške kampanje s ciljem utjecaja na pacijente, kreatore politike i onkologe bez obzira na kliničku potrebu”.

0%