if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Njemačka novim zakonom spremna privući kvalificirane radnike

Njemački parlament jučer je nakon konačne rasprave usvojio kontroverzni zakon o imigraciji kako bi se potaknulo kvalificiranu radnu snagu izvan Europske unije da dođe u Njemačku. Svrha novog zakona jest također proširiti mogućnosti za tražitelje azila koji su već u zemlji. Za zakon je glasalo 388 zastupnika, 242 su bila protiv, a 31 suzdržani.

Njemačka će dobiti “najmoderniji zakon o imigraciji u svijetu”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u Bundestagu u Berlinu. Sljedeći korak mora biti “značajno smanjiti birokraciju” kako bi se put do Njemačke učinio jednostavnijim za kvalificirane radnike, kazala je Faeser.

Sporna točka nacrta zakona jest sustav bodovanja, koji uzima u obzir jezične vještine potencijalnog useljenika, radno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom. Naprimjer, informatičkim stručnjacima bi bilo dopušteno doći u Njemačku i bez sveučilišne diplome pod uvjetom da mogu dokazati da posjeduju određene kvalifikacije.

Andrea Lindholz, zamjenica šefa oporbenog kluba CDU/CSU, kritizirala je reformu kao “varku”. Umjesto da otvara put kvalificiranim radnicima, smanjuje razinu obrazovanja i jezične vještine koje se traže od migrantskih radnika, rekla je. Novim sustavom bodovanja koalicijska vlada stvara “birokratsko čudovište”, dodala je Lindholz.

0%