if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatski stručnjaci o ‘Titanu’: ‘Ulazak u te dubine je na granici ludosti. Opasno je kraj olupine’

Hrvatski podmorničar Rade Vađunec, predsjednik udruge Podmorničar, tvrdi da je podmornica morala imati sve certifikate.

Spuštati se toliko duboko u ocean, a posebice Atlantski, gdje su morske struje toliko jake, po meni je na granici brutalnog. Atlantski ocean je neistražen, a njegove morske struje su takve kao da bacite ljusku oraha u slap, govori nam podvodni istraživač Velimir Vrzić, koji je često išao podmornicom u razne ekspedicije.

“To je mnogo jednostavnije i dubine su bile puno, puno manje. Među ljubiteljima ronjenja najveći postotak je onih koji vole obilaziti olupine, a kad imate jako puno novca, onda su i želje puno veće. Vidjeti Titanic, obići ga, među svjetskom elitom je posebna čast i privilegij, pa uvijek teže k nečem većem, a Titanic ima svjetski status. Vi za oko pet milijuna eura možete nabaviti podmornicu, a za oko 25.000 eura dobijete potrebne dozvole, ali za ovakve dubine morate biti pravi profesionalci i željni adrenalina” – pojašnjava Vrzić.

‘Čim se približite olupini, u opasnosti ste’

Ističe kako je ta ekspedicija, i da sve prođe u redu, vrlo opasna.

Smatra kako je problem u samoj kupoli, koja je prva na udaru.

– Tu je moglo doći do oštećenja, posebice kod mjesta na kojem se spajaju materijali. Tu može biti destrukcija komponenti, ali isto tako i kraj tog prozora preko kojeg su gledali. No sve to dovodi do implozije, što je u podmornicama najopasnije. To vam je kao da rukom zgnječite konzervu. Velike su sile, posebice na takvoj dubini – dodao je Vađunec, koji osobno ne bi sudjelovao u takvoj ekspediciji.

0%