if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Stiže mjesec koji donosi brojne promjene u Njemačkoj: Pogledajte šta se sve mijenja od 1.srpnja

Postoje dva mjeseca u godini kada posebno velik broj zakona u Njemačkoj stupa na snagu: odmah na prijelazu godine u siječnju i zatim ponovo šest mjeseci kasnije.

I tako će ovog srpnja opet biti nekoliko promjena za građane.

Rastu penzije

Za umirovljenike će od 1. srpnja biti više novca: U zapadnoj Njemačkoj isplate će se povećati za 4,39 posto, a u novim saveznim zemljama za 5,86 posto. To znači da će tada za cijelu državu vrijediti jedinstvena vrijednost mirovine – i to godinu dana ranije nego što je zakonom određeno. Razlog za to je što su se plaće na istoku razvile bolje od očekivanog, prenosi Fenix magazin.

Za mirovinu prosječnog primatelja s 45 godina staža doprinosa, mjesečna povećanja znače nešto manje od 71 euro više na zapadu i dobra 93 eura više na istoku. Naravno, povećanja mogu varirati pojedinačno.

Maestro kartice

Od 1. srpnja banke i štedionice više neće moći izdavati nove kartice s Maestro funkcijom. Međutim, možete nastaviti koristiti postojeće žiro kartice sa simbolom Maestro do isteka njihovog roka valjanosti. Oni ostaju potpuno funkcionalni. Sistem Maestro nekada je osiguravao da žiro karticom možete plaćati i podizati novac u inozemstvu. Ako funkcija nestane, to bi se moglo promijeniti – ali i ne mora. Jer banke mogu koristiti druge sisteme kao što su Mastercard Debit, Visa Debit ili V-Pay kako bi njihovi klijenti mogli koristiti žiro karticu i u inozemstvu.

Povećavaju se doprinosi za njegu

Mnogi će zaposlenici od 1. srpnja morati plaćati veće doprinose za osiguranje za dugotrajnu njegu. Razlog je reforma skrbi kojom se žele ublažiti povećani troškovi u industriji i učiniti financiranje pravednijim. Dok obitelji s mlađom djecom dobivaju olakšice, radnicima bez djece umanjit će plaća.

Umirovljenici su također pogođeni reformom – čak posebno teško. Jer za razliku od zaposlenih, sami moraju plaćati sve doprinose za skrb.

0%