if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Povratak Beatlesa uz pomoć umjetne inteligencije

Pedesetak godina kasnije vraćaju se četiri nekadašnja mladića: neobjavljena pjesma Beatlesa snimljena pomoću umjetne inteligencije kako bi se ponovno stvorio glas Johna Lennona bit će izdana ove godine, najavio je Paul McCartney.

Dok mogućnosti umjetne inteligencije s jedne strane izazivaju strahove, a s druge znatiželju i fascinaciju u glazbenoj industriji, glazbenik legendarnog liverpulskog benda, koji će uskoro proslaviti 81. rođendan, otkrio je tu informaciju u intervjuu na BBC Radiju 4 u utorak.

“Odlučili smo napraviti posljednju snimku Beatlesa”, rekao je McCartney. “Upravo smo završili i izaći će ove godine. Uspjeli smo uzeti Johnov glas i pročistiti ga pomoću umjetne inteligencije za miksanje snimke”, dodao je.

Objasnio je da je ideja došla nakon dokumentarne serije koju je 2021. režirao Peter Jackson.

Deset zajedničkih godina Paula McCartneyja, Johna Lennona, Georgea Harrisona i Ringa Starra rezultiralo je s 14 najprodavanijih albuma, gotovo milijardu prodanih ploča i snimanjem nekoliko filmova.

Unatoč Lennonovoj smrti 1980. i Harrisonovoj 2001., beatlemanija je i dalje žestoka diljem svijeta, a mogućnosti koje nudi AI već su dale obožavateljima ideje da ih spoje ili ponovno pogledaju najnovija djela Paula McCartneyja s njegovim mladenačkim glasom.

McCartney nije otkrio kako će se zvati nova pjesma. Umjetna inteligencija u glazbenoj industriji predstavlja golema financijska i etička pitanja. Britanski pjevač Sting nedavno je predvidio da će se umjetnici morati snažno boriti kako bi zaštitili svoj ljudski kapital od AI-ja. Paul McCartney taj fenomen smatra vrlo zanimljivim: “To je nešto što svi sada pokušavamo shvatiti.”

“Postoji dobra strana, ali i strašna strana, vidjet ćemo kamo će to odvesti”, dodao je.

0%