play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Podignuta optužnica protiv tri liječnika u slučaju Džene Gadžun

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe, a u vezi sa smrću dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Optuženi su, kako navodi Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, liječnik Suad Rožajac i dvije liječnice, Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

“U slučaju Suada Rožajca radi se o teškim kaznenim djelima protiv zdravlja ljudi u vezi sa kaznenim djelom nesavjesno liječenje, dok se protiv Jasmine Halimić i Nine Jovanović radi o kaznenom djelu zloupotreba položaja”, izjavila je Azra Bavčić.

Optužnica je proslijeđena kantonalnom sudu na potvrđivanje.

Podsjetimo, Džena Gadžun (2) preminula je uslijed komplikacija nakon operacije u jednoj privatnoj sarajevskoj klinici, u studenom 2021. godine. Naknadno se ispostavilo da medicinska oprema te klinike nije bila verificirana za rad, a doktorica Nina Jovanović, oftalmolog iz Zenice, a koja je izvršila operativni zahvat, nije imala Privremenu licencu Federalne liječničke komore za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata maliljetne djevojčice.

Djevojčica je nakon operacije hitno prebačena na Klinički centar univerziteta u Sarajevu gdje joj je pružena sva neophodna pomoć, međutim, njeno malo srce nije izdržalo i preminula je.

0%