play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Zeničko-dobojskoj županiji sve manje novorođe djece

Negativne statistike o broju novorođene djece u BiH su nažalost postali svakodnevnica. Rijetke su općine ili županije u kojima je natalitet veći od mortaliteta.

Negativne pokazatelje bilježi i Zeničko-dobojska županija gdje je u 2022. godini rođeno 2.884 djece. Podatke je predstavioa Elma Kuduzović, rukovoditelj Odjela za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Nadalje, ističe Kuduzović kako su ovo zabrinjavajući podaci.

U razgovoru s medijima gđa. Kuduzović je istaknula :“Pogotovo je ovaj podatak zabrinjavajući kada uzmemo u obzir činjenicu da je još 2008. godine broj živorođene djece bio viši od 4.000. Od tada natalitet ide silaznom putanjom, a za to mogu biti odgovorni različiti faktori – od socijalne sredine, ekonomske moći stanovništva, stope fertiliteta…”.

Analiza dostupnih demografskih podataka pokazuje da je 1991. u ovoj županiji živjelo 475.431 stanovnik, a već 1998. 428.870. Nakon rata i svih nedaća broj stanovnika je u kosntstnom padu ističe povjesničar Dragan Vidović i dodaje da je sve više stanovnika koji odlaze u zemlje Zapadne Europe zbog loše političke i ekonomske situacije. Nažalost, loša politika zapošljavanja, zdravstvo, poslovna klima, nesigurnost i inflacija dodatno potiču brojne građane ne samo županije Zeničko-dobojske, nego i iz svih krajeva BiH na odlazak. Analiza dostupnih podataka ukazuje da je samo u zadnjih deset godina zabilježen veći pad broja stanovnika, a zaključno s 2022. u ovoj županiji živo 352.114 stanovnika.

Starosna struktura stanovništva oslikava i stanje u kojem se nalazimo. Smanjuje se postotak prirodnog prirastao s raste postotak moraliteta. Najnepovoljnija situacija je u općinama Usora, Olovo i Breza, dok općine Tešanj, Žepče i Doboj Jug bilježe bolje rezultate. Utjecaj ima i bolja poslovna i ekonomska klima u tim općimama.

0%