if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Uskoro manji torškovi roaminga između EU i Zapadnog Balkana

U skladu s obvezom potpisanom u prosincu prošle godine, 38 operatera iz zemalja članica Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cijenu podatkovnog roaminga u oba smjera između EU i Zapadnog Balkana. Nove cijene stupaju na snagu 1. listopada.

Naime, u prosicu prošle godine, na marginama samita EU – Zapadni Balkan u Tirani, davatelji usluga iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Austrije potpisali su deklaraciju o dobrovoljnom smanjenju troškova podatkovnog rominga. Među njima je i austrijska grupacija A1 u čijem je sastavu slovenački operater A1 Slovenija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je tada da je to dobro za gospodarstvo, turizam i ljude.

Potpisnici su se složili i dali sebi još nekoliko mjeseci da dogovore gornju cijenu prenosa podataka u oba smjera između EU i Zapadnog Balkana.

Kako je prije nekoliko dana najavljeno u Bruxellesu, najviši nivoi maloprodajnih cijena za jedan gigabajt podataka smanjit će se na sljedeći način: 1. listopada 2023. na 18 eura, 1. listopada 2026. na 14 eura i 1. listopada 2028. na 9 eura.

U Briuxellesu očekuju da će postavljanje gornje granice cijena smanjiti cijene rominga za korisnike koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Ograničenje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU i Zapadnog Balkana te jača veze između susjednih regija, smatraju.

Prema potpisanoj obvezi, svaki pojedini operater odlučuje kako će smanjiti troškove, npr. kroz popuste, posebne pakete ili nove tarife.

Niža cijena mobilnog prenosa podataka morat će biti dostupna najširem mogućem rasponu krajnjih korisnika bez prepreka ili uvjeta povezanih s paketima kućne mreže. Ovo je jedna od mjera za približavanje regije EU.

0%