play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mirovinska reforma u Francuskoj i dalje izvor žestokih demonstracija

Francusko ustavno vijeće potvrdilo je u petak mirovinsku reformu predsjednika Emmanuela Macrona kojom se dobna granica umirovljenja podiže sa 62 na 64 godine čemu se već tri mjeseca građani diljem zemlje odupiru prosvjedima i obećavaju da neće stati.

Vijeće je potvrdilo valjanost reforme uz tek manje zamjerke što je veliko olakšanje za Macrona i njegovu vladu suočenu sa žestokim otporom nezadovoljnih Francuza. 

Potezi vlade u skladu su s ustavom, presudilo je Vijeće i odobrilo podizanje dobne granice za umirovljenje uz tek manje mjere koje bi trebale izmijenjene u pogledu zapošljavanja starijih radnika. 

Macron i njegova vlada nadaju se da će ta odluka obeshrabriti prosvjede francuskih sindikata koji su povremeno postajali nasilni. 

“Zemlja mora nastaviti napredovati, raditi, suočiti se s izazovima koji su pred nama”, rekao je ranije Macron.

Vlada je najavila da će reforma stupiti na snagu 1. rujna, kako je i planirala. No tvrdi sindikati i oporba upozorili su da neće pokleknuti i pozvali Macrona da ne potpiše zakon. 

“Borba se nastavlja”, najavio je čelnik tvrde ljevice Jean-Luc Melenchon.

Prosvjednici su stajali okupljeni pred pariškom Gradskom vijećnicom uz transparente s porukama poput “Štrajkovi se nastavljaju sve do povlačenja reforme” u vrijeme kada je Ustavno vijeće izreklo svoj sud. 

Oporba ne odustaje od borbe

Ustavno vijeće odbacilo je prijedlog oporbe o raspisivanju referenduma o mirovinskoj reformi.

Oporba je zatražila još jedan referendum o kojem bi Vijeće trebalo odlučiti početkom svibnja. 

Politički analitičari ocjenjuju da bi široki val nezadovoljstva vladinom mirovinsko reformom mogao imati dugoročne posljedice, uključivo jačanje krajnje desnice.

Čelnik Stranke komunista Fabien Roussel pozvao je vladu “da ne donese” taj zakon. “Bojim se društvene erupcije, bojim se da će eksplozije”; upozorio je

“Ako potpiše zakon predsjednik više neće moći vladati zemljom”, rekla je čelnica stranke radikalne ljevice LFI Mathilde Panot.

“Mobilizacija se nastavlja više nego ikada prije i nećemo dopustiti da ova reforma ide svojim putem”, rekla je.

Prosvjedi koji su od siječnja okupljali stotine tisuća ljudi posustali su u zadnje vrijeme.

Nasuprot ljevici, čelnik tradicionalne stranke desnice Eric Ciotti pozvao je “sve političke snage” da “prihvate” odluku. 

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen napisala je na Twitteru da “politička sudbina mirovinske reforme nije zapečaćena” i pozvala birače da podrže one koji se tomu protive na sljedećim izborima kako bi je oni ukinuli.

0%