if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima obrazovanja u KSB

Premijer Vlade Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo potpisao je nove kolektivne ugovore sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja s područja kantona.

Novi kolektivni ugovor donosi niz poboljšanja kad su u pitanju radnička prava, a potpisan je nakon godinu dana pregovaranja.

– Potpisivanjem ugovora Pravilnik o vrednovanju i napredovanju će se potpuno implementirati, prosvjetari će imati mogućnost dobiti status i zvanje mentora i savjetnika, koji nose i veći platni koeficijent – kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola KSB Nada Jukić.

Dosad ostvarena prava, po riječima predsjednika Neovisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KSB Muhameda Pajića, u potpunosti će biti zadržana.

– Zadržali smo sva prethodna prava, a određena prava smo podigli na višu razinu. Također, određena prava iz radno-pravnog statusa su poboljšana. Našli smo način i da zadržimo ljude bez dijela norme kroz tehnološki višak i mogu reći da smo zadovoljni – dodao je Pajić.

Premijer Lendo istaknuo je kako će primjena novih kolektivnih ugovora na godišnjoj razini koštati KSB oko milijun maraka.

Ugovor smo potpisali na zadovoljstvo svih. Za jedne je na tri, za druge na dvije godine. Željeli smo da odnos bude javan i transparentan i da imamo zadovoljne one koji će prenositi najvažniju investiciju, a to je znanje. Generalno, najveći dio proračuna, oko trećine, izdvaja se za obrazovanje. Za ovo što smo sad planirali to je godišnji rast oko milijun maraka – rekao je Lendo.

0%