if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Otvoren 34. internacionalni sarajevski sajam knjige

U dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija u srijedu je svečano otvoren 34. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2023. na kojem sudjeluje više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regije i šire.

KJP Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam i Programski savjet Sajma knjiga tradicionalno je organizator Internacionalnog sajma knjiga koji se ove godine održava od 12. do 17.travnja pod motom “Autorska prava i slobode”.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić izjavio je na svečanom otvaranju da 34. sajam knjige slavi kulturu i umjetnost tiskane riječi.

“Kao ljubitelji knjiga i pisane riječi svi smo ovdje okupljeni s jednim ciljem, da proslavimo knjige i sve ono što one predstavljaju. Ovogodišnji sajam knjige donosi nam bogat i raznolik program. Imat ćemo izdavače, pisce, umjetnike iz cijele zemlje i inozemstva i oni će nam predstaviti svoja najnovija djela, čime se promovira kultura, umjetnost i potiče razgovor i dijalog između autora i čitatelja”, rekao je Petrinić na otvaranju sajma.

Istaknuo je da ljubitelji knjiga imaju priliku pronaći različite žanrove i teme, od dječjih knjiga i romana do znanstvenih djela.

“Svi ovdje imamo jednu stvar zajedničku, a to je ljubav prema knjigama i spremnost da upoznamo nove autore i njihova djela”, poručio je Petrinić.

Organizatori su najavili da će tijekom sajma biti organiziran niz programa, između ostalog i o autorskim pravima i slobodi izražavanja, autentičnosti i integritetu originalnih djela kreativnosti i njene važnosti za zaštitu umjetničke i kreativne izražajnosti.

“Sloboda izražavanja je nešto što je najdragocjenije u životu, ali od toga je dragocjenije da znate da ste to vi, da vaš život prolazi s vašim rukopisom, vašim crtežom i dodirom stvarnosti”, izjavio je Ibrahim Spahić, predsjednik Programskog savjeta Sajma.

Na Sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) i UNESCO-a i Svjetski dan umjetnosti 15. travnja akcijom “Knjiga za ružu”, izložbama i promocijom baštine BiH s liste kulturnog i povijesnog blaga svijeta.

Ovogodišnje izdanje Sajma knjiga obilježit će brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i više od 120 izdavača na 109 štandova imaju na raspolaganju 4.500 kvadratnih metara.

U okviru 34. internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila, u “Bosanskoj kući” bit će predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija. Posebne prezentacije očekuju posjetitelje na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija znanosti, umjetnosti i kulture.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječjih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

Sajam će za posjetitelje biti otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete, dok je cijena ulaznica za posjetitelje jedna KM.

0%