play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatska: Kazna za loš odgoj djeteta i do 4000m eura

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, uputilo je u proceduru prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojom se kazne drastično povećavaju.

Dosad je najviša kazna za neke prekršaje bila 170 eura, a po MUP-ovom prijedlogu gornji će prag ubuduće biti čak 4000 eura, otkriva Novi list.

Maksimalna kazna od 4000 eura tako će prijetiti onima koji remete javni red i mir “izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža”. Dosad se taj prekršaj kažnjavao novčanom kaznom od 20 do 150 eura.

Riječ je, prije svega, o isticanju simbola ili izvikivanju ustaških ili nacističkih pokliča. No, ista kazna prijeti i onima koji šire lažne vijesti, roditeljima čija loše odgojena djeca krše javni red i mir te osobama koje vrijeđaju službene organe.

Za tučnjavu i svađu na javnom mjestu pak može se dobiti do 2000 eura kazne, a za opijanje na javnom mjestu i davanje alkohola maloljetnicima do 1000 eura.

Posebno je zanimljivo kako roditeljima malodobne djece prijete visoke kazne, do 4000 eura, ako njihovo dijete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja.

MUP je predložio Saboru da novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira s drastično većim kaznama donese u hitnom postupku, zaključuje Novi list.

0%