play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zenički rudari blokirali magistralni put M-17

Rudari RMU Zenica blokirali su magistralni put M-17, iako je predsjednik  Sindikata tog poduzeća Elvedin Avdić od njih zatražio da završe sve aktivnosti i vrate se u Dom rudara.

Podsjećaju da se gradonačelnik Fuad Kasumović, kao najodgovornija osoba za nastalu situaciju u RMU Zenica, ne oglašava od prošlog petka, kada su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, i da su primorani na ovakav potez.

Mogu se čuti i najave da će rudari na M-17 ostati do deblokade računa RMU Zenica.

Predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić rekao  je jutros u 10 sati da Sindikat prekida sve aktivnosti na organizaciji prosvjeda, jer su “pokušali sve da razriješe situaciju u vezi sa deblokadom računa tog poduzeća”.

Donijeli su, kaže, odluku da se povlače u prostorije u Domu rudara, ali su rudari odbili takvu odluku i krenuli u defile gradom, skandirajući poruke gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. 

Petnaestak članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, sinoć su na nagovor komorata i obitelji ponovno počeli uzimati hranu te tako prekinuli štrajk glađu – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić

Međutim, zenički rudari, koji su zajedno s predstavnicima Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine prenoćili na Trgu BiH ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima za deblokadu računa od Grada Zenica, čime bi se stekli uvjeti za isplatu plaće za veljaču te naknade za topli obrok za siječanj.

-Sve dalje što se bude dešavalo, zna se do koga je, do gradonačelnika. Sada je sve na njemu. Gradsko vijeće mu je dalo ‘zeleno svjetlo’ da odblokira račun, da se ljudi vrate na posao, a oni da u roku od mjesec dana sjednu i dogovore se s Elektroprivredom BiH i našom upravom kako će se taj dug vraćati – poručio je Avdić, koji je pozvao sve radnike zeničkog rudnika da im se pridruže na prosvjedima.

0%