play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sutra po četvrti put, “Vitez trči za svjetski dan bubrega”

U nedjelju 26.ožujka. održat će se 4. Viteška utrka “Vitez trči za svjetski dan bubrega”.

Ovu utrku organizira Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB u suradnji sa sportskim radnicima i entuzijastima općine Vitez, a sve u povodu Svjetskog dana bubrega, www.worldkidneyday.org koji se obilježava svakog drugog četvrtka u mjesecu Ožujku ali to obilježavanje potraje kroz cijeli 3. mjesec.

S obzirom na to da je svaka 10-osoba u Europi potencijalni bubrežni bolesnik i da je ova bolest zabilježene kod 850 milijuna ljudi u svijetu, ovaj dan je posvećen prvenstveno prevenciji ove tihe ali opake bolesti.

Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2040. g ova bolest će biti peta po smrtnosti ne zarazna bolest u svijetu.

Najbolji način prevencije je između ostalih i tjelesna aktivnost. U tom smislu Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK već 4.godinu za redom organizira ovu uličnu utrku sa ciljem da pokrenu građane Viteza ali i cijele BiH pa i šire da se tjelesno aktiviraju, rekreativno trče, šetaju ili krenu u ozbiljne treninge.

Jako je važno pokrenuti svoje noge, jer današnji stil i način života bi mogao povećati oboljenja kao što su pretilost, šećerna bolest, visok krvni tlak a to su sve preteče bubrežnog oboljenja.

Sudionici ove ulične utrke, koja se trči na 5 kilometara, su većinom natjecatelji iz BiH ali imaju prijave i iz drugih zemalja. Posebno veseli dolazak transplantiranih pacijenta iz Srbije (pluća i Jetra) koji će sudjelovati i u samoj utrci.

Očekuje se jedan lijep proljetni dan sa puno sunca i puno ljudi.

0%