if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Veliko zahlađenje pogodilo Veliku Britaniju, Balkanu neće donijeti vremenske neprilike

“Ledeni Armagedon”, snježna oluja koja je prethodnih mjeseci zahvatila i paralizirala SAD i Kanadu, stiže i u Europu, i prema najavi hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije na teritorije te zemlje se očekuje da padne više od 38 centimetara snijega.

Ono što situaciju čini krajnje neizvjesnom jeste to što meteorolozi ne mogu sa sigurnošću da procijene da li će se ledeni ledeni val proširiti i na ostatak Europe.

Prema dosadašnjim najavama, na Balkanu slijedi drastično pogoršanje vremena, pad tempetarure za 10 stupnjeva, ali ima sretna okolnost – ono će biti kratkotrajno i neće donijeti vremenske neprilike razmjera koje se očekuju u Velikoj Britaniji, i na sevjeru Njemačke i Poljske, gdje uz obilni snijeg temperatura pada ispod nule.

Dok vrijeme “divlja” u Britaniji, a europski meteorolozi se pitaju da li će se ovaj hladni val koji paralizira gradove preseliti duž cijele Europe, srbijanski meteorolog Marko Čubrilo iznosi šta čeka ovu zemlju, ali i zemlje regije, u narednim danima, prema trenutnoj prognozi, piše Blic.

U nedjelju ujutro poslije slabog mraza bit će suho i početkom sljedećeg tjedna ponovno osjetno toplije.

Meteorolog je objavio i da će noć ka nedjelji uz dosta vedrine biti relativno hladna, te se u nedjelju rano ujutro nad većim dijelom regije očekuje prizeman mraz, dok će biti dosta oblasti gdje će temperatura iznositi oko -2 stupnja Celzija.

U nedjelju tijekom dana ipak pretežno sunčano, suho i malo toplije u odnosu na subotu uz maksimum od 6 do 13 stupnjeva.

Čubrilo kaže da se sredinom narednog tjedna očekuje novo, prolazno pogoršanje i zahlađenje, dok bi oko 18. ožujka bilo osjetno toplije, a novo pogoršanje bi moglo da uslijedi poslije 21. ožujka.

Početkom sljedećeg tjedna slijedi jače otopljenje, te će u utorak maksimumi biti od 12 do 19, a lokalno i oko 21 stupanj.

“Dakle, imat ćemo sada ovo zahlađenje koje kreće sutra, pa drastično otopljenje od nedjelje, pa novo zahlađenje! Ko ovo preživi…

Otopljenje će uslijediti ispred novog hladnog fronta i sekundarne ciklogeneze koje se u utorak poslije podne očekuje nad sjevernim Jadranom. Kao posljedica toga, u utorak sljedeći tjedan poslije podne duž sjevernog i srednjeg Jadrana, zapadnih i jugozapadnih predjela regije stiže naoblačenje uz kišu i pljuskove. Ovo pogoršanje će se u noći ka srijedi i u srijedu tijekom dana proširiti i na ostale predjele donoseći prolazne padavine, jak sjeverozapadni vjetar i novo zahlađenje te je za očekivati da u predjelima preko 800 metara nadmorske visine ponovno bude prolaznog snijega”, kaže Čubrilo.

On međutim napominje da je “pogoršanje prognostički još dosta daleko i da će tek za dva do tri dana biti moguće preciznije prognozirati njegove odlike”, prenosi Blic.

0%