play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Evo gdje žive najsretnija djeca na svijetu

Djeca u Nizozemskoj su najsretnija na svijetu, pokazala su istraživanja, a stručnjaci kažu da bi za to moglo postojati više razloga.

UNICEF-ovo izvješće objavljeno 2020. godine pokazalo je da djeca u Nizozemskoj imaju najveći osjećaj dobrobiti. Agencija Ujedinjenih naroda za djecu analizirala je podatke u 41 zemlji s visokim dohotkom rangirajući zemlje prema tome kako su ocijenile dječju mentalnu dobrobit, fizičko zdravlje i razvoj akademskih i društvenih vještina.

Utvrđeno je da je Nizozemska najviše rangirana na ljestvici triju ishoda blagostanja, a slijede je Danska i Norveška, dok su Čile, Bugarska i SAD na dnu tablice.

OECD je iste godine objavio da je Nizozemska iznad prosjeka u brojnim područjima, uključujući prihode, obrazovanje, stanovanje i zdravstveni status.

Anita Cleare, autorica knjige The Working Parent’s Survival Guide, rekla je da je važno razumjeti ulogu društveno-ekonomskih čimbenika na sreću djece. Objasnila je da ako dijete ima zadovoljene određene potrebe, što je vjerojatnije u bogatoj zemlji, postoji veća šansa da će biti sretno.

“Asertivan roditeljski stil, koji postavlja jasne granice s puno ljubavi i topline, dosljedno pokazuje pozitivne ishode za djecu”, izjavila je.

Osim toga, Cleare ističe da sram može biti jako štetan za djecu, a Nizozemci su na glasu kao narod otvoren za razgovor o temama koje bi se u drugim zemljama mogle smatrati neugodnijima za raspravu.

“Još jedna stvar po kojoj su Nizozemci poznati je da cijene različitost i da su vrlo uključivi. Ovakav pristup roditeljstvu je važan s obzirom na akademski i društveni pritisak s kojim se djeca sada suočavaju”, pojašnjava.

Istraživanje UNICEF-a pokazalo je da 81 posto tinejdžera u Nizozemskoj smatra da lako sklapaju prijateljstva, što je jedna od najviših stopa među 41 zemljom uključenom u izvješće.

“Nizozemci ne njeguju natjecateljsko školovanje, već razvijaju strast za učenjem. Roditelji, upamtite da rezultati na ispitima nisu presudni i da biste se trebali usredotočiti na poticanje djetetove znatiželje”, savjetuje Amanda Gummer, osnivačica organizacije za razvoj vještina Good Play Guide.

Gummer dodaje da nam i Norveška može biti primjer. Riječ je o zemlji koja je treća na UNICEF-ovoj listi pa se također smatra uzornom u pogledu dobrobiti djece, a u njoj postoji i “kultura zajedništva”.

“Pomaganje drugima odlično je za vaše mentalno zdravlje, stoga razmislite o načinima na koje vaša cijela obitelj može pridonijeti zajednici”, istaknula je sugerirajući da je volontiranje jedan od načina za poticanje osjećaja zajedništva.

0%