play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon više od dvije godine Vlada SBK-a usvojila izmjene Prostornog plana

Nakon više od dvije godine trajanja procedure Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je jedan od najznačajnijih razvojnih dokumenata, Izmjene i dopune Prostornog plana za razdoblje 2005 – 2030. godina. Planom svih budućih tokova gospodarskog razvoja predviđeni su veliki projekti obnovljivih izvora energije poput solarnih i vjetroelektrana, koji su zbog neusvajanja bili na čekanju.

Brojne investicije, koje prema procjenama dosežu višemilijunske iznose bile su zaustavljene, a nadležno ministarstvo, tvrdi resorni ministar, kao talac nepostojanja političkog dogovora, nije bilo u mogućnosti davati urbanističke i dozvole za građenje. Usuglašavanjem Prostornog plana otvaraju se nove mogućnosti.

“Velike mogućnosti za obnovljive izvore energije. Rade se vjetroparkovi na Vlašiću, koje radi Elektroprivreda, veliki solari u Bugojnu, Gračanica. I niz drugih projekata koji su tretirani ovim prostornim planom, kao i brza cesta”, naveo je Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK-a.

To će investitorima omogućiti kraći put do potrebnih dozvola te bržu realizaciju projekata. Pri donošenju konačnih rješenja uvaženi su, kažu iz Vlade, stavovi brojnih lokalnih zajednica.

“U Gornjem Vakufu-Uskoplju da se planirana deponija Humac ukloni, kad su u pitanju izgradnja određenih energetskih objekata, solara, vjetroparkova. Kad je u pitanju zaštita određenih područja, područje Galice, koje je konačno zaštićeno”, kazao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK-a Bojan Domić.

Iz Vlade su kažu u narednom razdoblju opredijeljeni ka obnovljivim izvorima energije, stoga Prostornim planom nisu planirane ni nove mini hidroelektrane.

“MHE će biti tretirane do isteka koncesijskog ugovora. Tada one se brišu iz prostornih planova”, dodaje Šečibović.

No, kompletna procedura trajala je dugo zbog nekoliko spornih točaka. Između ostalog, neslaganja o zoni Plivskog jezera u Jajcu, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Zahtjev da bude proširena zona građenja, nije dobio suglasnost ministara iz HDZ-a.

“Bio je amandman SDA, određena intervencija da se planira građevinsko zemljište tik uz obalu jezera, po nama mimo odluka Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika”, kaže Domić.

Potvrđivanjem Prostornog plana i u Skupštini SBK-a priča o jednom od najvažnijih razvojnih dokumenata trebala bi biti okončana.

0%