if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Kandidati za predsjednika/potpredsjednika održali sastanak, ništa nije dogovoreno

Nakon kratkog sastanka koji su održali članovi rukovodstva Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) ustanovljeno je da ne postoji dogovor o predsjedniku entiteta.

Nakon sastanka su Bradara, Stojanović i Lendo izašli pred novinare te kazali da nije postignut dogovor. To znači da će o novom predsjedniku odlučivati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

“Mi smo se dogovorili da se nismo dogovorili”, rekao je Lendo navodeći da će imenovanje predsjednika i potpredsjednika biti odlučeno u Parlamentu.

Bradara je navela kako joj je žao zbog usporavanja procesa jer će biti potrebno još nekoliko dana da Predstavnički dom odlučuje o predsjedniku za kojeg vjeruje da će biti onako kako je dogovorila Osmorka s HDZ-om.

Stojanović je iskazao žaljenje zbog toga što se “ne poštuje građanska većina koja postoji u oba doma parlamenta” te je nepostizanje dogovora nazvao kršenjem demokracije, odnosno pozvao je na vraćanje demokraciji.

Na pitanje da li bi kao član rukovodstva FBiH glasao za premijera koji nije Nermin Nikšić odgovara: “Očekujem da se pojavi nova većina u oba doma u Parlamentu ja bih bio spreman da potpišem, bilo SDA ili SDP. Ne bih preuzeo na sebe teret da kočim volju većine”, rekao je aludirajući na Lendu.

Nakon što se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH glasa o tome tko će biti predsjednik, a tko potpredsjednici, uslijedit će nova prepreka. Za imenovanje nove vlade FBiH potrebno je da suglasnost da i predsjednik i oba potpredsjednika, a prema dosadašnjim najavama jasno je da Lendo neće pristati da potpiše odluku o vlasti bez SDA, pravdajući to činjenicom da njegova stranka ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda te generalno brojem glasova.

A ukoliko takvo stanje potraje, dvije su opcije. Prva da se napravi nova većina koja će uključivati i SDA, a druga opcija je da eventualno visoki predstavnik nameće neke nove odluke. Ipak, upitno je da li će Christian Schmidt posegnuti za tim, barem ako je suditi prema njegovim ranijim izjavama.

0%