play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlašić: Rasvijetljene krađe četverotočkaša i motornih sanjki

Poduzimajući višemjesečne planske aktivnosti, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik, Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku i drugih nadležnih PU/PS u saradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom i Općinskim sudom Travnik u potpunosti su rasvijetlili 6 kaznenih djela “teške krađe”.  

Naime, krajem studenog i početkom prosinca 2022. godine u PS Travnik prijavljeno je da su od strane nepoznatog izvršitelja ili više njih na području Babanovca-Vlašića ukradena 4 četverotočkaša (3 marke CF MOTO i 1 marke CAN-AM) i 2 motorne sanke marke Summit X, čija se ukupna materijalna vrijednost procjenjuje oko 200.000 KM, a čiji su vlasnici s područja Zenice, Jelaha i Cazina. 

Po zaprimanju prijava, navedeni policijski službenici pokrenuli su opsežne planske aktivnosti, kojom prilikom su na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretrese na 10 lokacija na području Babanovca-Vlašića, Kiseljaka i Busovače, gdje su pored ukradenih predmeta, pronašli vatreno oružje, streljivo, materije za koje se sumnja da su opojne droge, kao i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnih kaznenih djela, priopćeno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Zahvaljujući ovim, ali i drugim aktivnostima, policijski službenici su uspjeli u potpunosti rasvijetliti sva predmetna kaznena djela, te pronaći sve ukradene četverotočkaše i motorne sanjke, koje će biti vraćene vlasnicima.

Zbog sumnje da su počinili ova kaznena djela slobode je lišeno 9 osoba (I.M, E.H., A.K., S.H., I.M., D.V., M.Ć), od kojih je za 3 osobe (M.V., E.O. i A.B.) Općinski sud Travnik odredio jednomjesečni pritvor. Na osnovu raspisane potjernice Općinskog suda Travnik osumnjičeni E.O. je lišen slobode na graničnom prelazu, nakon čega mu je određen pritvor, dok je za A.B. potjernica još aktualna.

O složenosti navedenih kaznenih djela najbolje govori podatak da su svi ukradeni četverotočkaši i motorne sanjke pronađeni na različitim lokacijama na području Travnika, Kiseljaka, Busovače, Fojnice, Ilidže i Zenice, te da su ih osumnjičeni u više navrata premještali sa jedne lokacije na drugu, kako bi onemogućili njihov pronalazak. Tijekom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je suradnja sa MUP-om ZDK i MUP-om Kantona Sarajevo.

U nastavku aktivnosti, na području Vlašića od osumnjičenog V.B. privremeno je oduzeto 13 četverotočkaša zbog neposjedovanja odgovarajuće dokumentacije. Također, u pretresu kuće na području Kiseljaka, koju koristi osumnjičeni I.M. pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga, dok je u pretresu kuće koju koristi osumnjičeni M.V. pronađeno vatreno oružje – puška i 20 komada metaka kalibra 5,56 mm.

Protiv osumnjičenih osoba je nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu podnesen Izvještaj o počinjenju predmetnih kaznenih djela, navodi se u priopćenju.

0%