if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatsko kazalište Travnik slavi 30. rođendan

Ove godine se obilježava trideset godina rada Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, značajne institucije, ustanove ili ni sami ne znamo kako je nazvati, obzirom da se ne nalazi na proračunu ni općine ni županije nego samofinaciranjem i ogromnim trudom i zalaganjem ustrajava i obilježava ovaj veliki jubilej.

Ova nevjerojatna priča počinje još 1993. godine u Novoj Biloj, u najtežim ratnim vremenima. Kako to u jednoj programskoj knjižici opisuje glumac kazališta, danas umirovljeni Dragan Šuvak, počelo je uz umilni tutanj 122-ojke, G-Š -ova, PAM-ova, PAT-ova i sličnih tvorevina ljudskog uma i duha dakako, kada ni ti mladi ljudi okupljeni oko Ante Bilića (Intendanata i tvorca kazališta) tada ni sanjali nisu da će dočekati trideset godina rada ove sada već velike institucije.

I tako dan za danom, godina za godinom 30 godina, 44 kazališne premijere, 731 izvedba, brojne nagrade, festivali, sve s entuzijazmom koga, valjda, samo još u Bosni ima. Od klasičnih djela poput Andrića, Dostojevskog, Kulenovića, Gavrana, Agačevića, Sokolovića, Kovačevića, do moderni izvedbi Bosne Srebrene, Bijelog Puta, Od nevolja Jačih i Stadlera, a sve pod redateljskom zamisli i postavkom Ante Bilića utemeljitelja i Intendanta kazališta.

Pored navedenih dijela, kazališnih izvedbi ovo kazalište se može pohvaliti nečim što samo rijetki teatri mogu. Oni su u razdoblju od 1999. godine do danas izgradili vlastitu zgradu Hrvatskog kazališta Travnik u mjestu Jankovići u kojemu su do sada, gostovala sva relevantna imena našeg glumišta, Vojin Perić s Teatrom slijepih i slabovidnih NOVI ŽIVOT iz Zagreba su gotovo domaćini na travničkoj sceni, Akademija scenskih umjetnosti iz Osijeka, D. Šuvak, J. Novljaković, N. Kleflin, M. Gavran, A. Vilenica, V. Matula, I. Gregurević, Z. Sokolović, T. Filipović, D. F. Lorenci, H. Burina, i brojni drugi umjetnici i teatri iz regije i šire.

Glavni projekti su kazališne predstave koje se izvode ,najviše u vrijeme manifestacije Andrićevi dani, koje ovo kazalište obilježava od 1994. godine. Svima poznata Maškarijada u kazalištu i Country party zaštitni su znak kazališnih fešti.

Zgrada kazališta, koja je milijunski projekt, nastaje i gradi se zahvaljujući najviše Tomu Yanseu i Stipi Šumanu iz Zaklade za susrete mladih iz Roterdama koji započinju ovaj projekt, a onda se zahvaljujući Hrvatskom veleposlanstvu u BiH u Sarajevu u izgradnju uključuje i Vlada RH sa Ministarstvom kulture RH i Središnjim uredom za Hrvate izvan RH te Ministarstvo kulture F BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Veliku zaslugu za izgradnju zgrade imaju i domaća ministarstva i Vlada Kantona Središnja Bosna: Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, te Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova ŽSB ( Fond za okoliš) koji su putem javnih poziva i natječaja samo u protekle četiri godine kazalište podržali sa oko 200 000,00 KM (dvjesto tisuća konvertibilnih maraka) za utopljavanje zgrade, zamjenu stolarije i izgradnju hostela koji se koristi za smještaj umjetnika koji prođu kroz kazalište.

Hrvatsko kazalište Travnik danas okuplja tri scene – malu, srednju i veliku s 52 aktivna člana-glumca, a od 1993. do 2023. godine kroz kazalište je prošlo 316 glumaca amatera, profesionalaca, članova kazališta za koje se krajem ove godine sprema poseban doček, jer kako kažu: Svi su oni zaslužni za ovo što danas kazalište ima bez obzira koliku i kakvu ulogu u ovih trideset godina ostvarili.

2023. godina je trideseta obljetnica i započela je s premijerom predstave „STADLER“ koja je već izvedena četiri puta, a govori o velikom ocu Bosne kakav joj baš danas, u ovim turbulentnim vremenima treba. Obljetnica se nastavlja s pripremom novih predstava (velike, male i srednje scene) koje će imati poseban štih i dizajn povodom trideset godina rada o čemu će se još puno u ovoj godini čuti i pisati.

Živjeti na sceni iz potrebe jedino ima smisla u besmislu. To je ono što zovu život. Hoće li oni preživjeti na sceni? Hoće. Kako? Spasit će ih (i održati) RIJEČ. A istina? E, ona je ubijena u ratu, a sada je oni traže na sceni.

Pomaže im RIJEČ. Ona je kažu – besmrtna.

0%