play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Koalicija “Pod lupom” Opće izbore 2022. godine u BiH ocijenila kao djelomično neregularne

Uzimajući u obzir cijeli izborni proces, od dana raspisivanja izbora pa do potvrđivanja izbornih rezultata, Koalicija „Pod lupom“ Opće izbore 2022. godine u BiH ocjenjuje kao djelomično neregularne.

Ovakva ocjena rezultat je svih zabilježenih nepravilnosti, posebno pritisaka na birače i zloupotrebe javnih resursa u predizborno vrijeme, te brojnih neslaganja izbornih rezultata, čime je integritet izbornog procesa ozbiljno narušen, a povjerenje javnosti u izborni proces, čini se, nikad niže. Također, općem nezadovoljstvu provedenim izborima u javnosti doprinosi i činjenica da su uočene nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH ostala bez pravovremene institucionalne reakcije i adekvatnih sankcija.

Posmatračka misija Koalicije „Pod lupom“ ocijenila je da je izborni dan 2. listopad 2022. godine na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima. Zabilježeno je i da su primjetna poboljšanja nekih segmenata izbornog procesa u odnosu na prethodne izborne cikluse, a što je dobrim dijelom rezultat implementacije 14 preporuka Koalicije „Pod lupom“ samo za ove izbore tj. niza tehničkih unapređenja u procesu glasanja na izborni dan. U odnosu na ranije izborne cikluse zabilježeno je manje slučajeva zloupotreba pomoći pri glasanju i obiteljskog glasovanja.

Na Općim izborima 2022. godine birani su članovi/ice Predsjedništva BiH, zastupnici/e državnog i entitetskih Parlamenata te zastupnici/e u Skupštinama kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za sve raspisane izborne utrke ukupno se biralo 518 nositelja mandata. Za sudjelovanje na izborima, Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) ovjerilo je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija). Pravo glasa na ovim izborima imalo je ukupno 3.368.666 birača i biračica upisanih u Središnji birački spisak. Proračun za listopadske izbore 2022. godine iznosio je nešto više od 12,5 milijuna KM.

Kao i u ranijim izbornim ciklusima, zabilježeno je da značajan broj političkih subjekata provodi aktivnosti izborne kampanje prije njenog službenog početka, posebno u segmentu plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama. Nastavljajući praksu započetu tijekom izbornog ciklusa Lokalnih izbora 2020., SIP BiH novčano je sankcionirala niz političkih subjekata i/ili kandidata istih za plaćeno oglašavanje na
društvenoj mreži Facebook u vremenu prije početka izborne kampanje, uključujući i za slučajeve ove
nepravilnosti koje je prijavila Koalicija „Pod lupom“. Pored plaćenog oglašavanja na društvenim
mrežama, zabilježeno je da su pojedini politički subjekti započeli sa aktivnostima koje su de facto
aktivnosti izborne kampanje na terenu, a koje nisu internog stranačkog karaktera, te da se u tom smislu
u velikoj mjeri koristi tzv. siva zona Izbornog zakona BiH koja izričito zabranjuje samo plaćeno
oglašavanje prije službenog početka izborne kampanje.

Trenutna zakonska rješenja ne poznaju sankcije niti zabranjuju sve ove ostale aktivnosti izborne kampanje, čime se na određeni način ignorira određivanje kampanje u trajanju od 30 dana, kad ona u praksi traje daleko duže.

Manipulacije izbornim procesom, koje su mogle imati direktan utjecaj na izborni rezultat, dešavale su se
na 6% posmatračkih biračkih mjesta. Najveće nepravilnosti na izborni dan utvrđene su tijekom posmatranja izbornog dana i procesa ponovnog brojanja glasova za nivo Predsjednika i potpredsjednika
Republike Srpske u Glavnom centru za brojanje, i to u Doboju, Prijedoru i Zvorniku, gdje je ponovnim
brojanjem utvrđeno da se preliminarni rezultati uneseni u obrasce od strane članova biračkih odbora i/ili u jedinstveni sustav za obradu rezultata od strane osoblja lokalnih izbornih komisija razlikuju u odnosu na konačne rezultate utvrđene ponovnim brojanje glasova na čak do dvije trećine biračkih mjesta u ovim gradovima. Nitko do trenutka objave ovog izvještaja nije snosio kaznenu ili drugu odgovornost zbog navedenog.

Rezultati izbora potvrđeni su 2. studenog 2022., čime je ispoštovan zakonski rok. Ipak, potrebno je naglasiti da je proces utvrđivanja rezultata, kao nikad do sada, poljuljao povjerenje javnosti u proces u
prvom redu zbog niza uočenih nepravilnosti i neslaganja rezultata sa biračkih mjesta sa onim utvrđenim
u Glavnom centru za brojanje, ali i zbog dužine trajanja procesa utvrđivanja rezultata. Tijekom postupka
za utvrđivanje izbornih rezultata, zbog niza uočenih, prijavljenih i utvrđenih nepravilnosti u vezi sa
rezultatima sa biračkih mjesta, SIP BiH je donijelo naredbu da se vrši kontrolno brojanje glasačkih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika RS sa svih 2.239 redovnih biračkih mjesta. Ovo je prvi takav slučaj da se su kontrolno brojali svi glasački listići za jedan nivo.

Dodatno SIP BiH je izdao naredbe za ponovno brojanje glasačkih listića ili otvaranje vreća zbog uklanjanja drugih nepravilnosti na preko 240 biračkih mjesta, ne računajući kontrolno brojanje za izbor predsjednika i potpredsjednika RS.

0%