play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Federaciji BiH radnika iz Republike Srpske ima za 3.807 više nego radnika u RS-u iz FBiH

Iz uvida u službenu evidenciju Porezne uprave Federacije BiH, prema kojoj je u BiH broj zaposlenih koji rade u Federaciji BiH, a imaju prebivalište u Republici Srpskoj na dan 31.12.2022. godine bio 8.106. Dakle u FBiH ukupno radi 1,5% radnika koji adresu prebivališta imaju u RS.

Prema službenoj evidenciji ukupan broj lica registriranih u Jedinstvenom sustavu Poreske uprave Republike Srpske registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koji rade u Republici Srpskoj, a imaju boravište u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 26.01.2023. godine iznosi 4.299.

Dakle prema ovim brojkama u Federaciji BiH radnika iz Republike Srpske ima za 3.807 više nego radnika u RS-u iz FBiH. U postotnom izračunu to iznosi oko 40%, što znači da skoro duplo više radnika iz RS dolazi da radi u FBiH, nego što radnika iz FBiH ide u RS.

Iako službeni podaci pokazuju jedno, realnost je sasvim drukčija. Procjenjuje se da je broj neprijavljenih radnika drastično, u najmanju ruku duplo veći u odnosu na broj prijavljenih radnika. Tako se da zaključiti da je i ovaj broj radnika u FBiH koji dolaze iz RS-a samo simboličan, te da je u stvarnosti on mnogo veći.

Inače, posljednji poznati podaci pokazuju da je u BiH u studenom 2022. godine bilo ukupno zaposlenih 846.912 radnika, od čega u FBiH 540.421, u RS 288.853, te u Brčko Distriktu 17.638 radnika. U Bosni i Hercegovini je prema ovim službenim podacima zaposlen svaki četvrti čovjek.

Podaci o broju zaposlenih u BiH dobivaju se putem statističkih istraživanja i iz administrativnih izvora. Ukupan broj zaposlenih u BiH je podatak agregiran na temelju prikupljenih i obrađenih podataka iz Federacije BiH, Republike Srpske i podružnice Agencije za statistiku BiH u Brčko distriktu BiH.

0%