play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Odobren Prijedlog proračuna FBiH za 2023. godinu, čeka se odobrenje Doma Naroda

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je jučer Prijedlog federalnog proračuna za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu. Za Prijedlog proračuna glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Niko nije glasao protiv.

Da bi proračun postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta. Sjednica Doma naroda sazvana je za danas.

Budući da je Predstavnički dom jučer odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog proračuna, eventualna istovjetna današnja odluka Doma naroda značila bi da proračun može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drukčije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drukčijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da proračun za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 milijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg proračuna.

Tako predložen najvažniji financijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice financija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavničkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtualni, rezultirao i rastom proračuna.

Nakon što je Predstavnički dom odobrio Prijedlog federalnog proračuna za 2023. godinu, većinom glasova je podržan i prateći akt, Prijedlog zakona o izvršenju tog proračuna. Nakon toga je ova prva sjednica u novom mandatu Doma okončana poslije dva dana rada.

0%