if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Venecuela, Libanon i Južni Sudan izgubili pravo glasa u UN-u zbog dugova

Venecuela, Libanon i Južni Sudan kasne u plaćanjima obaveza prema budžetu UN-a i među šest su država kojima je suspendirano pravo glasa, priopćili su iz ove organizacije.

Pravo glasa, izgubili su i Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. Gabon je trenutno član i Vijeća sigurnosti UN-a, ali ova zabrana neće ograničiti njegovo glasanje u ovom tijelu.

Prema Povelji Ujedinjenih nacija, države čiji su dugovi jednaki ili veći od njihovih uplata u UN u protekle dvije godine mogu izgubiti pravo glasanja na Općoj skupštini koja broji 193 članice. Ipak, ukoliko Opća skupština odluči da su dugovi nastali zbog situacije koja je van kontrole države može im se omogućiti da i dalje glasaju.

Opća skupština je odlučila, da će tri afričke države: Komori, Sveti Tomo i Principe i Somalija nastaviti glasovati i pored dugova. Ove države su dobile ovu dozvolu prošle godine.

Prema pismo kojeg je uputio Guterres, Venecuela ima dug veći od 76 miliona dolara, Libanon 1,8 miliona dolara, Ekvatorijalna Gvineja 619.103 dolara, Južni Sudan 196.130 dolara, Gabon 61.686 dolara i Dominica 20.580 dolara.

0%