play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatska ima najveći porez na kupnju u EU,a Irska najmanji

Prilično je poznato da Hrvatska ima drugu najveću stopu PDV-a u EU. PDV od 25 posto znači da se na konačnu cijenu koju naplati trgovac mora dodati još četvrtina tog iznosa, što je čisto plaćanje državi i ide direktno u opći državni proračun.

Porezni sustav većine država je kompliciran i teško je odrediti koja zemlja ima najveće poreze. Većina zemalja uz opću stopu PDV-a ima još jednu ili dvije umanjenje stope. Zbog toga je tako teško raditi usporedbe iako je jasno da PDV ima direktan utjecaj na konačnu cijenu koji kupac mora platiti.

Da bi se objedinili svi porezi i odgovorilo na pitanje koja zemlja je najviše porezno opterećena, stoga je potrebno sagledati udio poreza u godišnjem bruto društvenom proizvodu (BDP). On mjeri monetarnu vrijednost svih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj zemlji tijekom godine.

Porezi na proizvode i usluge u Hrvatskoj su najveći u EU, iskazano udjelom u BDP-u. Drugi su najveći u Europi, nakon Crne Gore. S udjelom općih poreza na proizvode i usluge, PDV-a i trošarina od 18.54 posto BDP-a, kupci u Hrvatskoj su uvjerljivo najoporezivaniji u EU.

Mađarska, s udjelom poreza na proizvode i usluge od 16.29 posto BDP-a, je druga. Iako ima veću stopu PDV-a od Hrvatske (27 posto), porezno opterećenje je manje zbog nižih trošarina i drugih direktnih poreza.

Republika Irska kao članica Europske unije ima najmanju stopu poreza na proizvode i usluge i to samo 6.22%. Manji porez od nje ima samo Švicarska (5.28%) ali ona nije član Europske unije.

0%