if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je najdepresivniji dan u godini, tzv. “blue monday”

Pred nama je treći ponedjeljak u siječnju, dan koji se smatra najdepresivnijim danom u godini, naziva “blue monday”.

Prvi najdepresivniji dan u godini bio je 24. siječanj 2005. godine, a da je ovaj dan najdepresivniji utvrdio je psiholog Cliff Arnall sa Univerziteta u Cardiffu koji je matematički izračunao zašto je ovaj dan najdepresivniji.

Prema njegovim tvrdnjama, upravo na današnji dan počinju se osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog novogodišnjih praznika, a plaća je “daleko”.

Nakon 2005. godine, javnost je optuživala Arnalla kako je priča oko “blue mondaya” zapravo marketinški trik, a Univerzitet u Cardiffu ogradio se od profesora. Sa druge strane, neki drugi istaknuti psiholozi stali su u obranu Arnalla tvrdeći kako teorija o najdepresivnijem ponedjeljku ima smisla. 

Prosinac je uglavnom mjesec druženja, praznika, poklona i hrane, vrijeme putovanja i godišnjih odmora, a posljedice toga svega vidljive su tek 15-ak dana kasnije. 

U jednom od svojih intervjua za list “The Independent”, Arnall je izjavio kako nije imao najmeru učiniti ponedjeljak negativnim već potaknuti ljude da donese neke značajne životne odluke. 

0%