Mještani Krušćice koji su danas oko 12 sati izvršili blokadu puta s namjerom da popriječe put mašinama koje su trebale doći do gradilišta mini hidroelektrane ponovo su pobijedili u svojim namjerama. Mašine su se vratile, a borba za rijeku Krušćicu se nastavlja.

Dolazak kamiona i mašina na gradilište mini hidroelektrane u Krušćici bio je najavljen za rano jutros, uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Međutim, kamioni su došli u poslijepodnevnim satima, a dočekali su ih mještani Krušćice.

Nedugo nakon toga na mjesto događaja došli su i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona koji su razgovarali s mještanima i upoznali ih o prekršajima koje čine blokadom prometnice.

Mi smo došli samo da osiguramo neometano odvijanje prometa na ovoj lokaciji. Došli smo s našim kamermanima koji su snimili osobe koje su blokirale put i bit će im uručeni prekršajni nalozi, dok će jednom mještaninu zbog oštećenja teretnog vozila biti napisana kaznena prijava, kazao je zapovjednik Dragan Škulj.

Nakon ovoga pet članica Vijeća Mjesne zajednice Krušćica prihvatilo je odgovornost i dobile su prekršajne naloge, nakon čega su kamioni napustili mjesto događaja.

Oduševljenje mještana Krušćice uslijedilo je odmah nakon odlaska kamiona s mašinama.

Ovo nije pobjeda, ovo je žalosno što se dešava. Ako smo pravna država, onda bi policija trebala raditi ovo što mi radimo. Gospodin koji je htio proći s mašinama nema nijedan papir kojim bi on mogao proći i graditi. Posjeduje urbanističku suglasnost i građevinsku koju mu je izdalo ministarstvo. To je politički, od suda nema ništa. Higracon je izgubio koncesiju 2014. godine, pa o čemu pričamo?, kazala je Tahira Tibold.

Dodala je kako su policijski službenici danas bili fer i korektni. Da su došli po naredbi nadređenog te da su morali ispoštovati naredbe i odraditi svoj posao.

Oni moraju raditi i slušati ono što im naredi netko iz Travnika. On to mora izvršiti, inače će dobiti otkaz. Ja vjerujem da oni moraju obavljati svoj posao, ali što mi da radimo.

Ovo nije prvi prosvjed mještana Krušćice zbog izgradnje mini hidroelektrana na biseru turizma na ovom području koje svake godine svojom netaknutom prirodom privuče veliki broj turista.

Na kraju su dodali kako je Krušćica izvor pitke vode za Zenicu i Vitez te da se kao takav mora čuvati, ali i da je potrebna podrška ovih općina za interes i dobro svih korisnika pitke vode Krušćice.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORKlix.ba
Podijeli objavu