Velika popularnost i milijarde korisnika društvenih mreža omogućili su posljednjih godina jedno novo zanimanje – tzv. influencera, odnosno korisnika koji na Instagramu, YouTubeu ili drugim platformama imaju veliki broj pratitelja koji čitaju, lajkaju i komentiraju sve što oni napišu ili objave.

Zahvaljujući velikom broju ljudi koji ih prate i na koje imaju utjecaj, influenceri su postali marketinški zanimljivi pa im kompanije plaćaju dobar novac kako bi reklamirali njihove proizvode ili im daju besplatne proizvode i usluge koje će predstaviti svojim pratiteljima.

Tako neki mogu imati život iz snova (barem se tako može steći dojam na temelju njihovih aktivnosti na društvenim mrežama) – dobiti besplatne avionske karte, besplatno odsjesti u skupim hotelima na egzotičnim destinacijama, a sve kako bi o svojim avanturama i guštima pisali na Instagramu ili hvalili se na YouTubeu.

Jedan od problema ovakvog načina reklamiranja jest što nekada nitko ne zna da je riječ o reklami (iako sve više influncera uz takve objave stavlja hashtagove poput #promoted #sponsored i slično), a kako je putovanje i smještaj potpuno besplatno, influenceri će često hvaliti hotel i destinaciju iako sami nisu zadovoljni s njima.

Protiv takvog načina prikrivenog oglašavanja bore se regulatorna tijela u SAD-u i Velikoj Britaniji pa je tako nedavno agencija za zaštitu tržišnog natječaja i konkurentnost u Velikoj Britaniji pokrenula istragu protiv celebrityja i influencera koji na društvenim mrežama ne navode za koje su objave dobili novac kako bi promovirali brandove.

Agencija je kontaktirala brojne poznate osobe s društvenih mreža kako bi prikupili informacije o njihovim objavama i sponzorskim ugovorima kako bi ispitali krše li tako zakon – ako se pokaže da su zaista dobivali novac, a to nisu napomenuli u objavama, mogli bi završiti na sudu.

Također, na temelju informacija koje dobiju i kada se detaljnije upoznaju s načinom na koji sponzori plaćaju, odnosno pružaju besplatne usluge influencerima, u budućnosti bi mogli proširiti istragu na veći broj osoba i više načina na koje oni krše zakon.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.zimo.hr
Podijeli objavu