Sjednica Komisije za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH bit će održana u Mostaru sa početkom u 14 sati, a ne u Sarajevu kako je bilo najavljeno, saznaje Klix.ba.
Iako je prema prvim informacijama sjednica trebala biti održana u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu jutros je došlo do promjene lokacije.

Kako su za Klix.ba kazali neki od članova Komisije ovo predstavlja svojevrstan skandal s obzirom da se prvi put dešava da neka od komisija federalnog parlamenta zasjeda van zgrade ove institucije.

Isto je javno poručio i član Komisije Predrag Kojović koji je najavio da se neće pojaviti na sjednici u Mostaru.

Parlament FBiH i njegova radna tijela zasjedaju u Sarajevu, kaže Poslovnik. Komisija koja radi na zakonu o braniteljima je telefonskim pozivom od prije pola sata na zahtjev predsjedavajućeg zakazana u Mostaru. Time je samo nastavljen niz poteza kojima se krše poslovničke odredbe koje reguliraju rad ove komisije. Odbijam prisustvovati jer mi isuviše liči na skrivanje i bježanje. Skrivati se? Od branitelja? Ja to neću, kazao je Kojović.

Kako se saznaje, predstavnici nekih braniteljskih udruženja krenuli su prema Mostaru.

Od ishoda sjednica ovisi hoće li bivši vojnici Armije BiH i HVO ponovno početi prosvjede i blokade puteva FBiH. Današnja sjednica je bila jedan od uvjeta da demobilizirani branitelji prekinu blokadu puteva i prosvjede koje su organizirali u ponedjeljak, 6. kolovoza. Oni su prihvatili da sjednica bude održana danas jer su njihovi predstavnici, koji su bili ispred federalnog Parlamenta u Sarajevu, izjavili da imaju obećanje o postizanju suglasnosti različitih tekstova Zakona.

Do novih problema u vezi sa Zakonom o pravima branitelja i njihovih obitelji došlo je zbog toga što je Zajednička komisija za usuglašavanje teksta Zakona o braniteljima usvojila amandman kojim se definira način računanja braniteljskog dodatka.

Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu, te zato što je zahtjeve demobiliziranih pripadnika Armije RBiH i HVO Komisija prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu