Iako se kolovoz tek bliži sredini te još nitko od djece ne razmišlja o školskim obavezama, oni koji ove jeseni kreću u prvi razred osnovne škole u ponešto su drugačijoj situaciji, baš kao i njihovi roditelji.

Da bi budućim prvašićima polazak u školu prošao što bezbolnije, važno je već sada početi razmišljati o tome. Međutim, roditelji bi to trebali napraviti na što suptilniji način, bez stvaranja nepotrebnog stresa kod djece, pa i kod sebe.

Iako se kupnja pribora podrazumijeva, postoji još mnogo toga što roditelji trebaju uzeti u obzir. O tome što sve roditelji mogu učiniti kako bi što bolje iskoristili kolovoz i spremno dočekali 3. rujna, pročitajte u nastavku.

1. Razvijajte pozitivnu sliku o školi

Polazak u prvi razred predstavlja veliki stres i za dijete i za roditelje. To se povećava ako je roditelj iz nekog razloga imao negativno iskustvo vezano uz školu i obrazovanje. Čak i ako je tomu tako, to nipošto ne smije utjecati na dijete.

Štoviše, dijete prije polaska u prvi razred mora školu doživljavati kao sigurno mjesto u kojem će moći svakoga dana otkrivati nešto novo, steći nove prijatelje i razvijati svoje potencijale. Zato kada razgovor nanese na približavajuću jesen, zadržite pozitivan stav.

2. Pripremite dijete na odvajanje od roditelja i ostatak rodbine 

Iako danas većina djece pohađa vrtiće prije polaska u školu, ili barem obaveznu predškolu, polazak u školu nešto je drugačije iskustvo. Tamo dijete više neće imati svoju „tetu“, a postupno će se i povećavati vrijeme boravka u školi. Primjerice, predškola traje tri sata dnevno, no vrijeme provedeno u školi nešto je duže. Dijete mora znati da dok je ono u školi vi imate svoje obaveze, a da je jednako i s bakama, djedovima ili drugom rodbinom. Mora prihvatiti činjenicu da ne može bilo kada izjuriti iz škole, ali jednako tako mora znati da će kod kuće sve biti u redu kada se vrati.

3. Uzmite u obzir obaveze koje čekaju prvašića 

Jedna od najvećih promjena koja čeka prvašiće svakako su obaveze koje će se staviti pred njih. U njihovu će svakodnevicu biti uključeno mnogo manje igre, a daleko više zadataka koje će trebati ispuniti. Također dio njihove svakodnevice više neće biti odlazak na spavanje nakon ručka, kao što je to bilo u vrtiću. Dijete sve to treba znati unaprijed kako ne bi doživjelo šok. Također mora znati da u školi postoje određena pravila ponašanja, a da je tu prvenstveno važno slušati učiteljicu koja će ih usmjeravati na tome novom putu.

Nemojte dijete plašiti količinom obaveza. Na što suptilniji način porazgovarajte o tome kako će izgledati jedan prosječni školski dan: od ranijeg ustajanja, boravka u školi pa do pisanja zadaća. Dakako, napomenite mu da nakon izvršavanja školskih obaveza uvijek ostaje i više nego dovoljno vremena za igru.

4. Poučite ga higijeni i samostalnosti u odijevanju 

Iako bi se to trebalo podrazumijevati, začudili biste se da znate koliko djece u prvom razredu ne zna zavezati vezice ili pak samo odjenuti jaknu. Međutim, to su stvari koje svakako treba svladati s roditeljem. Ako to još uvijek nije slučaj s vašim djetetom, iskoristite ove tjedne za učenje tih sitnica. Osim toga, tako će se dijete osjećati sigurnije i zrelije. Ne smije izostati ni higijena. Dijete prije polaska u prvi razred mora znati kako samo otići na toalet, kako obrisati nos i slično.

5. Uvježbavajte djetetovu usredotočenost

Ono s čime se većina prvašića najčešće bori je usredotočenost na zadatke. Naime, prije polaska u prvi razred ne sjede u klupama po 45 minuta, niti im tko određuje koliko se dugo moraju čemu posvetiti i što točno raditi. Zato se na prvim satima često vrte, razgovaraju s drugima oko sebe i vrpolje. Upravo je zato vrlo važno poraditi na njihovoj usredotočenosti još tijekom ljeta.

Dobra priprema za to je uključivanje djeteta u kućanske poslove, gdje mora slijediti određene korake, sudjelovanje u društvenim igrama uz poštivanje pravila, zahtijevanje toga da završi započeto te da ne odustaje ako mu odmah ne polazi za rukom.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORZadovoljna.hr
Podijeli objavu