Vlada FBiH je, radi realizacije Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta”, danas na sjednici u Sarajevu odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta utrošak proračunskih sredstava za 2018. godinu u iznosu od 2.000.000 KM.
Taj iznos bit će plasiran putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi i s rokom povrata do 2030. godine.

Kreditni poticaji, kao državna pomoć male vrijednosti, bit će dodjeljivani na period do sedam godina, s dvogodišnjim grejs periodom i kamatnom stopom od jedan posto.

Do utvrđenog roka povrata će neutrošena i sredstva od naplaćenih glavnica iz plasiranih kredita biti plasirana pod istim uvjetima.

Cilj kreditnog programa jeste financijska podrška subjektima malog gospodarstva kojima su dodatna ulaganja u osnovna sredstva neophodna za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti. Dodatna ulaganja će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, prevazilaženje negativnih efekata ekonomske krize i novo zapošljavanje.

Javni natječaj za dodjelu sredstava raspisat će Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu