Zbog sankcija koje je Europska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u, BiH se posljednje dvije godine nije natjecala za najbolju pjesmu starog kontinenta. Svog predstavnika neće imati ni naredne godine, a tako će ostati sve dok BHRT ne riješi sudski spor s EBU-om i nagomilane financijske probleme.

Prošle godine je njemački kompozitor Ralph Siegel izrazio veliki interes da financira projekt predstavljanja BiH na Eurosongu u Lisabonu, kao i da komponira i producira pjesmu, a njegov uvjet bio je da pjesmu izvede folk pjevačica Hanka Paldum. Preko svog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, bh. muzičkog novinara i kritičara Davora Pejića, Siegel je ovu ponudu ponovno uputio BHRT-u.

Prošle godine nismo mogli prihvatiti tu ponudu, jer nismo sudjelovali na Eurosongu. Ostavili smo tu mogućnost otvorenom i ove godine smo kontaktirali EBU u vezi sa mogućnošću sudjelovanja BHRT-a na Eurosongu 2019. godine. Nažalost, BHRT je i dalje pod sankcijama EBU-a koji nam je odgovorio da BHRT ne može sudjelovati na Eurosongu sve dok ne riješi sudski proces i ne vidi kako će početi otplaćivati dugovanja koja su veća od 6 milijuna švicarskih franaka, rekla je šefica izaslanstva bh. Eurosonga Lejla A. Babović.

Naglasila je kako sudjelovanje BiH na natjecanju za najbolju pjesmu Europe nemoguće sve dok ne riješe ovaj problem te kako će još jedna godina proći će bez bh. predstavnika na Eurosongu.

Zbog financijskih problema naša država se nije natjecala za najbolju pjesmu Europe ni 2013. i 2014. godine. 2016. godine predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ane Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo sudjelovanje bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima.

BiH prvi je put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari s pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu