Sudeći prema podacima MUP-ova, novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je na snazi već skoro dvije godine, djelomično je utjecao na svijest vozača u pojedinim dijelovima BiH.

Manje poginulih osoba

Prošla godina donijela je pozitivne izvještaje u većini kantona u Federaciji BiH. Smanjenju broja prometnih nesreća doprinijeli su, kako povećanje kazni tako i pojačane aktivnosti policijskih službenika na bh. ulicama.

U tijeku 2017. godine stanje sigurnosti prometa u Kantonu Sarajevo karakteriziralo je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća. Zabilježeno je 10.438 nesreća u kojima je smrtno stradalo 14 osoba, četiri vozača, tri putnika i sedam pješaka. Godinu prije toga poginula je 21 osoba.

Iz MUP-a KS govore kako i u prvih pet mjeseci 2018. bilježe smanjenje broja nesreća i prekršaja.

Vidljivo je da su pooštrene kaznene mjere dale rezultate u vidu smanjenja broja prometnih nesreća, kao i nastradalih osoba te poboljšale ukupnu prometnu kulturu, ističu iz MUP-a KS.

U prvih šest mjeseci ove godine, u usporedbi s istim periodom iz 2017., u Unsko-sanskom kantonu evidentirao je 38.348 prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, što je smanjenje za 22 posto. U prvih šest mjeseci ove godine u USK je evidentirano 895 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, što je manje za 5,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored pozitivnih strana koje je donio novi zakon, sa sigurnošću se može reći da su i aktivnosti koje su provodili policijski službenici Uprave policije MUP-a USK u okviru Okvirnog plana doprinijele smanjenju broja prometnih nesreća, ističu iz MUP-a USK.

U manjem bh. entitetu je od ožujka 2017. do ožujka 2018. godine došlo do povećanja broja sankcioniranih prekršaja za 7,8 posto u odnosu na period od ožujka 2016. do ožujka 2017. godine.

Promatrajući broj prometnih nesreća koje su evidentirane na području RS, vidljivo je da je došlo do smanjenja ovog broja, s obzirom na to da su u periodu od ožujka 2016. do ožujka 2017. godine evidentirano 10.034 prometne nesreće, dok su u periodu od ožujka 2017. do ožujka 2018. godine zabilježene 9.772 prometne nesreće, kazali su iz MUP-a RS.

Policija u RS-u je zabilježila i povećanje broja oduzetih vozačkih dozvola od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH. Tako je u RS-u od 1. siječnja do 27. lipnja oduzeto 15.480 vozačkih dozvola, dok je u prvih šest mjeseci prošle godine oduzeta 8.901 dozvola, a u prvih šest mjeseci 2016. godine 5.954 dozvole.

Bez pozitivnih efekata u TK i Posavskom kantona

Efektima novog zakona o prometu ipak nije zadovoljan glasnogovornik MUP-a Posavskog kantona Josip Dominiković.

Sudionici u prometu plašili su se visine sankcija, ali prema mojoj stručnoj procjeni smatram da nije postignut željeni efekt, ali ne iz razloga manjkavosti zakona nego zbog različitosti i nedostatka tehničke opreme i sredstava u kantonima, kazao je Dominiković.

On dodaje kako se novim zakonom trebalo definirati i postupanje s mladim vozačima kojima se nakon dodijeljena četiri boda uništi vozačka dozvola.

Inače, na prostoru Posavskog kantona evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća u 2018. godini, kao i u Tuzlanskom kantonu.

Imamo neznatno povećanje broja prometnih nesreća s lakšim i težim ozljedama. Na sreću, manji je broj smrtno stradalih, govori glasnogovornik MUP-a TK te nastavlja:

Zaista je zabrinjavajuće koliko vozača vozi bez vozačkih dozvola, s već izrečenom kaznom i pod utjecajem alkohola. Najveći broj smrtno stradalih su mladi ljudi, što je alarm.

Novim zakonom obuhvaćen je veliki broj izmjena koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za pojedine prekršaje. Policijski službenici širom države ističu kako će ulagati sve napore kako bi se trend smanjenja broja nesreća i prekršaja nastavio i u drugoj polovini ove godine.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORKlix.ba
Podijeli objavu