Više od dvadeset tisuća sudionika komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu je odalo počast žrtvama najvećeg ratnog zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, a 23 godine nakon što je on počinjen pokopani su posmrtni ostaci 35 osoba pronađeni u nekima od brojnih masovnih grobnica.

Komemoracija je održana u Tvornici akumulatora.

Na početku je intonirana himna BiH nakon čega je uslijedilo obraćanje gostiju. Odana je počast, položeno cvijeće za žrtve genocida.

Glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana “Derviš i smrt”, a izvedena je i pjesma “Srebrenički inferno”, čiji tekst je napisao Džemaludin Latić, a glazbu Đelo Jusić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je na komemoraciji da se 23 godine sva normalna ljudska bića pitaju kako se takav zločin mogao dogoditi na tlu Europe na kraju 20. stoljeća.

Dunja Mijatović, tajnica  Vijeća Europe za ljudska prava, kazala je da tisuće nišana žrtava zločina i čarobni krajolik u Potočarima stoje kao oštri kontrast zla koje se dogodilo i što su sve ljudi spremni učiniti kada su obuzeti predrasudama i mržnjom.

Maureen Cormack, veleposlanica SAD u BiH, rekla je posvećenost SAD-a Sreberenici ostaje i nastavit će se sve dok pravda ne bude u potpunosti zadovoljena, dok svako i svaka žrtva, odnosno članovi obitelji ne nađu svoj smiraj i ne budu žrtve identificirane.

U Srebrenici je održana i komemorativna sjednica Skupštine općine na kojoj je odana počast svim stanovnicima ove općine poginulim u proteklom ratu. Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izvještajima, sve protiče mirno i u skladu s planom osiguranja današnjeg skupa.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORBljesak.info
Podijeli objavu