Proizvođači iz Bosne i Hercegovine ponovo će moći izvoziti jabuke u Rusiju, koja je nakon šest mjeseci ukinula zabranu, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ističući da je to dobra vijest za voćare u BiH, najavio je da će ruski predstavnici u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine jabuka, koje bi trebalo da se izvezu u Rusiju.

Šarović je naglasio da će se na osnovu toga točno znati kojim količinama BiH raspolaže kada je u pitanju izvoz u Rusku Federaciju, koji je zbog sumnje u reeksport zabranjen u siječnju ove godine.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, tijekom posjete Plantaži jabuka u Popovom Polju, koja je među najvećim proizvođača u RS-u, istaknuo da ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantira za njihove fitosanitarne zahtjeve.

Od nadležnih entitetskih institucija se očekuje, dodao je, da spriječe bilo kakve zloupotrebe i neodgovorno ponašanje pojedinaca u ovom poslu.

Od šverca imaju korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, korist će imati šira zajednica, ugledne kompanije, brojne obitelji i cijela zemlja, kazao je Šarović.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORDnevnik.ba
Podijeli objavu