Svi dječaci i njihov trener koji su dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda u “vrlo su dobrom mentalnom stanju”, rekli su liječnici u srijedu. Objavljena je i prva snimka dječaka nakon izlaska iz špilje. Dječaci su snimljeni u bolnici u krevetima kako mašu i sklapaju ruke u znak zahvalnosti.

To je možda stoga što su cijelo vrijeme bili zajedno kao ekipa pomažući jedan drugome, rekao je lokalni zdravstveni djelatnik na konferenciji za novinare u bolnici Chiangrai Prachanukroh, gdje se nalaze spašeni dječaci.

Svi su dobro, nijedan nema temperaturu ni ozbiljne infekcije. Samo trojica od njih imaju blažu upalu pluća, rekao je Thongchai.

Cijela skupina – 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener – ostat će u bolnici do tjedan dana kako bi im se osigurala primjerenu pomoć.

To znači da će skupina propustiti finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Liječnici su rekli da barem mogu gledati prijenos na televiziji.

U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Prva četvorica dječaka spašena su u nedjelju navečer, a slijedila su druga četvorica u ponedjeljak te zadnja četvorica i trener u utorak. Oni su nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli u špilju s namjerom da ju istraže, no zbog jakih kiša špilja je poplavljena te više nisu mogli izići.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod “obavljene nemoguće misije” i pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORHina
Podijeli objavu