Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini uputila je službenu poruku povodom sjećanje na srebrenički genocid.
Danas obilježavamo 23.godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvijek sahranjuju, želimo iskazati sućut obiteljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote. Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne europske povijesti, kao i na našu obvezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi, navela je Mogherini, te je dodala:

Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama.

Naglasila je da su partneri EU u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose.

Kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve. Europska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom europskom putu, zaključila je visoka predstavnica EU.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu