Ključni zahtjevi branitelja odnosili su se na isplatu braniteljskog dodatka, objavu registra branitelja te reguliranje financiranja braniteljskih udruženja. Svi zahtjevi, osim financiranja braniteljskih udruženja su prihvaćeni te slijedi daljnja procedura i upućivanje Zakona u Dom naroda.

Sjednici je prisustvovalo 58 zastupnika i svi su podržali zakon. Treba istaknuti da su zastupnici SDA podržali amandmane SDP-a iako su naveli da će njihovi amandmani ugroziti provođenje zakona.

Stoga je SDA predložila da se do kraja ovog mjeseca zakaže izvanredna sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim bi se trebalo definirati i financiranje povredivosti svih segmenata danas usvojenog zakona.

Ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je braniteljski dodatak i objavljivanje registra branitelja. Revizija financiranja udruženja nije prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. Ja sam predložio amandmanom da se financiranje braniteljskih udruženja smanji sa 20 milijuna na dva milijuna, ali nije prošlo, kazao je Helez, što su branitelji s oduševljenjem prihvatili.

Također je usvojen i amandman da se registar branitelja mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Treba istaknuti da današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici HDZ-a.

Nakon što im je priopćeno da je većina njihovih zahtjeva usvojena, branitelji su se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORn1
Podijeli objavu