U tijeku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ispred Parlamenta u Sarajevu se nalazi nekoliko stotina razvojačenih branitelja koji zahtijevaju da zastupnici ispune njihove zahtjeve. Kako javlja N1, branitelji imaju sve manje strpljenja u očekivanju da im se ispune zahtjevi.

Branitelji koji već nekoliko sati prosvjeduju u centru Sarajeva glasno poručuju parlamentarcima: “Lopovi, lopovi”. Prosvjede osigurava mnoštvo policajaca. Do sada nisu zabilježeni incidenti.

Podsjećamo, razvojačeni branitelji koji već mjesecima izražavaju nezadovoljstvo zbog svog nepovoljnog statusa zahtijevaju da im se omogući braniteljski dodatak, ukine financiranje braniteljskih udruženja i javno objavi spisak sudionika u proteklom ratu. Razvojačeni branitelji su u prije četiri mjeseca blokirali i ključne prometnice u FBiH zahtijevajući da im se ispune ova tri zahtjeva, što je izazvalo prometni kolaps u većem dijelu FBiH. Potom su u nekoliko navrata prosvjedovali ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu.

U međuvremenu je MMF obustavio isplatu kredita od 150 milijuna maraka za BiH zbog odluke vlasti Federacije BiH da povećaju beneficije razvojačenim braniteljima i zbog odluke vlasti Republike Srpske da povećaju plaće u javnom sektoru. Procjena je da bi dodatna izdvajanja za razvojačene branitelje u FBiH iznosila 14 milijuna maraka godišnje.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORN1
Podijeli objavu