Tijekom proteklog vikenda na stadionu Nogometnog kluba “Nova Bila” održan je I. Memorijalni malonogometni turnir „fra Franjo Grebenar – Greba“ u organizaciji Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ i njezinog Sportskog društva.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Šantića. Drugo mjesto zauzela je momčad Udruge PRONT, dok treće mjesto pripalo je ekipi „Glavica“ iz Rankovića.

Prije održavanja malonogometnog turnira nakon 40. godina postojanja nogometnog kluba, stadion u Novoj Biloj je osvjetljen, a reflektori su postavljeni zahvaljujući bolnici i Sportskom društvu Hrvatske bolnice „Dr. Fra Mato Nikolić“ kao poklon djeci, cjelokupnoj zajednici i budućim generacijama.

Turnir se održao u Novoj Biloj u kojoj je fra Franjo proveo gotovo najveći dio svoga života. Po uzoru na njegovu hrabrost upustili smo se u jedan ovakav projekt kroz koji mu želimo odati počast za sve ono što je napravio za Hrvate u Lašvanskoj dolini. Vođeni njegovom humanošću odlučili smo se uz podršku ravnatelja Hrvatske bolnice dr. Velimira Valjana, osvijetliti stadion na kojem već 40. godina djeca treniraju nogomet i odrastaju, rekao je Mladen Topalović, tajnik Sportskog društva.

Sportsko društvo Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ osnovano je 2006. godine kada su počele održavati Sportske igre zdravstvenih radnika na državnom nivou. Osnivači su bili dr. Drago Džambas i Josip Lučić. Kroz 12 godina Društvo je sudjelovalo na igrama, a osim toga realizirano je nekoliko humanitarnih akcija. Prije tri mjeseca vođenje Društva preuzeli su Petar Rajić i Mladen Topalović koji su odlučili napraviti mali iskorak s ciljem da  doprinesu lokalnoj zajednici te da potaknu bavljenjem sportom i kulturom.

Svjesni smo promblema s kojim se suočava društvo današnjice, a to je masovni odlazak ljudi iz ovih krajeva, tako smo odlučili da pokažemo da sam odlazak nije neki najbolji ishod. Naša sredina nije pristrana pokušajima istupanja, ali mi svojim radom želimo pokazati ljudima da ovdje ipak ima jako puno dobrih stvari i da se jako dobrih stvari može napraviti, istaknuo je Topalović.

U nedjelju, 8. srpnja, prije samog finala malonogometnog turnira premijerno je prikazan kratki film o životu i radu fra Franje u režiji Jakova Sušca. Dragoslav Pelc pročitao je govor „Posljednji pozdrav Grebi“ dr. Valjana. Film prema riječima autora šalje jaku i emotivnu poruku koja glasi: „Legende nikada ne umiru“.

Sama ideja o filmu došla je od Mladena i mene kada smo tražili odobrenje da koristimo ime fra Franje Grebenara. O njemu ima jako malo materijala. Sve što smo imali jest šest CD-ova koje je upravo snimio fra Franjo u najtežim ratnim trenutcima. Jedan od značajnih intervjua za film dao je fra Drago Pranješ, gvardijan samostana Guča Gora koji je istaknuo da Crkva bolnica u Novoj Biloj je poznata diljem svijeta zahvaljujući, prije svega, humanizmu, hrabrosti i ljubavi prema puku fra Franje, rekao je Rajić, predsjednik Sportskog društva.

Sportsko društvo kao jedna odvojena organizacija od bolnice usko je vezana uz bolnicu i ono što nas na poseban način raduje jest to što imamo svu podršku ravnatelja i ostalih djelatnika što značajno doprinosi našoj želji i radu, zaključio je za kraj Topalović te dodao kako je turnir ispunio sva njihova očekivanja.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu