Nova studija je pokazala da gubitak tekućine od otprilike 2 posto težine sportaša dovodi do poremećaja kognitivnih funkcija.

Čak takva, blaga do umjerena, dehidriranost- uzrokuje poremećaje pažnje i otežanu sposobnost donošenja odluka, navodi se u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Utvrđeno je da dehidriranost stvara probleme u zadaćama koje traže pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje, na primjer, snalaženje na zemljovidima, pravopis, računanje ili korigiranje tekstova.

Već smo znali da fizička spremnost pati kada se prijeđe prag od 2 posto tjelesne mase, naročito poslije vježbanja u toplom okružju, tvrdi voditeljica studije Mindy Millard-Stafford.

Zato se, kaže,  postavlja pitanje što se onda događa u mozgu uz isti gubitak tekućine, što je često kod ljudi kada budu aktivni ili kad rade vani.

Učinci takve dehidracije nisu dramatični, ali su narasli s rastom dehidriranosti. Ova studija nije prva takva koja istražuje učinak dehidriranosti na kognitivne funkcije, no sve ranije su imale proturječne rezultate zbog malo ispitanika. Zato su ovaj put obuhvaćena i ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih ljudi.

Ispitanici su nakon tjelesnih aktivnosti na toplom vremenu i uz uskratu tekućine izgubili 1-6 posto težine.

Ronald Roth, koji nije surađivao na studiji, podsjeća kako su simptomi dehidriranosti slabost mišića, opća nemoć, smanjeno lučenje urina te zbunjenost. Također upozorava i kako ne bi trebalo konzumirati prevelike količine vode jer to dovodi do opasnog stanja zvanog hiponatrijemija.

Bitno je dobro uravnotežiti unos i gubitak tekućine,  tvrdi Roth i upućuje na jednostavan način – kontroliranje boje urina koja bude vrlo svijetla ako se unese previše vode, a tamnije žute boje ako je urin koncentriran, tj. ako je osoba dehidrirana.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORBljesak.info
Podijeli objavu