Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se obilježava 14. lipnja, mnoge organizacije Crvenog križa u Federaciji BiH organizirat će danas i u tijeku narednog tjedna akcije darivanja krvi, dodjelu priznanja višestrukim darovateljima krvi uz druženje, te aktivnosti radi podizanja svijesti o značaju darivanja krvi.

Iz te organizacije navode da je to prilika da, makar na taj način, ukažu na značaj i važnost jedne od najvažnijih aktivnosti Crvenog križa – darivanje krvi, te iskažu zahvalnost svim darovateljima za njihovu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku koju pokazuju darujući ono najvrednije što čovjek može dati.

Svake godine, 14. lipnja, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi širom svijeta. Taj dan predstavlja priliku da se zahvalimo svim dobrovoljnim, neplaćenim darovateljima krvi za poklon koji život znači, te da podignemo svijest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvnih sastojaka za pacijente kojima je potrebna.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milijune života. Taj postupak pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije, te predstavlja podršku kompleksnim medicinskim i kirurškim postupcima. Također ima važnu ulogu očuvanja života u brizi o majkama i djeci, kao i u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće.

Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sustava. Adekvatne zalihe krvi moguće je osigurati samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

Cilj ovogodišnje kampanje je predstaviti davanje krvi kao postupak solidarnosti. Ona naglašava osnovne ljudske vrijednosti – altruizam, poštovanje, suosjećanje i ljubaznost koje su okosnica dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi. Ovogodišnji slogan “Budi tu za nekog drugog. Daruj krv. Spasi život” fokusira se na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u ohrabrivanju ljudi da brinu jedni za druge, te stvara povezanu i jedinstvenu zajednicu, priopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORDnevni avaz
Podijeli objavu