Od danas pa sve do 15. srpnja u Rusiji se održava 21. Svjetsko prvenstvo u nogometu.
Ovo će biti posljednje prvenstvo u standardnom ljetnom periodu koje će brojati 32 ekipe, s obzirom da se iduće prvenstvo održava u Kataru u studenom i prosincu 2022. godine, a na Mundijalu 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku će sudjelovati 48 reprezentacija.

Titulu prvaka iz Brazila prije četiri godine brani Njemačka koja predvođena izbornikom Joachimom Löwom želi ispisati povijest.

Finale na Lužnikiju

Eventualnim trijumfom Njemačka bi se izjednačila sa Brazilom po broju titula (5), te bi postala tek treća reprezentacija koja je obranila titulu najbolje ekipe svijeta. Ranije je to polazilo za rukom Italiji (1930. i 1934.) i Brazilu (1958. i 1962.). Također, Löw bi postao tek drugi izbornik koji je dva puta osvojio Mundijal (Vittorio Pozzo je vodio Italiju 1930. i 1934.).

Prvenstvo počinje danas utakmicom grupe A između domaćina prvenstva Rusije i Saudijske Arabije, a finale je na rasporedu 15. srpnja.

Uz Njemačku, najveći favoriti turnira su Brazil, Francuska i Španjolska, dok iz drugog plana vrebaju Argentina, Belgija, Portugal i Engleska.

Od zemalja iz regije u Rusiji će nastupiti Srbija i Hrvatska, a kao i svako prvenstvo do sada, uvijek barem jedna reprezentacija “zaluta”. Ovaj put ta uloga je pripala Panami koja se jedina plasirala u Rusiju unatoč negativnoj gol-razlici u kvalifikacijama.

Pobjedniku 32 milijuna eura

Pobjednik turnira osim što će četiri i po godine imati status najbolje svjetske ekipe će dobiti i 32 milijuna eura. Poraženom finalisti će pripasti 24, trećeplasiranoj reprezentaciji 20, a četvrtoplasiranoj 18 milijuna eura.

Ekipe koje ispadnu u četvrtfinalu dobit će po 13,5, a u osmini finala po 10 milijuna eura. Sve ekipe koje ispadnu u grupnoj fazi natjecanja zaradit će po 6,5 milijuna eura.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu