Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.

Ivanov je rekao da je obaviješten o novom prijedlogu za ime Makedonije i da je on ”štetan i protuustavan”, prenosi portal Plus info.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Zaev i Cipras postigli su dogovor prema kojem će se ta bivša jugoslavenska država ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija i to ime bi se trebalo koristiti za sve namjene.

Ivanov je u srijedu, poslije svega dvije minute, napustio sastanak s premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomacije Nikolom Dimitrovom, koji su ga pokušali obavijestiti o ishodu pregovora s Grčkom o imenu Makedonije, javili su mediji u Skoplju.

Ivanov je prethodnih mjeseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je okupljena oko njega. Makedonski predsjednik bio je žestok protivnik većine inicijativa Vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i Zakon o upotrebi albanskog jezika, javlja RTS.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORRTS
Podijeli objavu