Zdrava i sjajna koža ne dobija se preko noći, ona zahtjeva određeni trud i niz zdravih navika koje će dodatno uticati na njenu ljepotu i sjaj.

Govorimo o pet navika koje morate da uvedete u svoju rutinu, kako bi  vam koža bila svježa, zdrava i lijepa.

Pijte dosta vode

Kada dehidrirate vaša koža izgleda suho, a vi izgledate ispijeno i umorno. Ako stvorite naviku da pijete nekoliko čaša vode dnevno, vaša koža izgledat će znatno njegovanije, jer će biti hidrirana.

Vodite računa o zdravoj ishrani

Zdrava ishrana je jedna od glavnih atributa zdrave i sjajne kože. Unos hrane bogate vitaminom C daće vašoj koži dodatni sjaj. Ako smanjite unos šećera i alkohola, vaša koža će također izgledati dosta zdravije, tvrde dermatolozi.

Umivajte se preparatima koji prijaju vašoj koži

Potrudite se da vam lice bude čisto tijkom cijelog dana, ali birajte blaga sredstva za umivanje, koja ne sadrže jaku kemiju, i ne štete koži vašeg lica.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Vašoj koži potrebna je zaštita od sunca, stoga se trudite da uvijek koristite SPF 30, kako bi vaša koža bila očuvana, bez opekotina od sunca. Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite nekoliko minuta pred šminkanje, a kada je koža upije, nanesite šminku.

Izbjegavajte ručno cijeđenje bubuljica

Ako ste se probudili sa velikom crvenom bubuljicom na licu, najgore što možete da uradite je da je odmah iscijedite. Umjesto toga potrebno je da u neseseru imate nešto na bazi salicilne kiseline, što će zasušiti bubuljicu i smanjiti crvenilo. Bezbolnije rješenje je čak i da je zakamuflirate korektorom, samo je nikako ne dirajte, jer se upala na taj način samo pogoršava!

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORlepotaizdravlje.rs
Podijeli objavu