U nedjelju 10. lipnja završeni su IX. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „Vitez 2018“ koje su organizirali Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a i UDiTB FBiH.

Sudionici susreta  kojih je bilo oko 100 bili su članovi Udruženja i Udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Bugarske.

Prvi dan susreta u petak 8. lipnja, održana je tribina na temu transplantacija u BiH i regiji.

Svoja izlaganja na tribini su imali prof. dr. Senaid Trnačević iz UKC Tuzla koji je govorio o transplantaciji u BiH jučer, danas, sutra.

Zanimljivo je bilo čuti izlaganje prim. dr. Jasne Stoić Brezak koja je govorila o transplantaciji u Republici Hrvatskoj- Hrvatski model, jer je poznato da je Hrvatska među vodećim zemljama u Europi i Svijetu kada je u pitanju donacija i transplantacija organa.

Uloga transplantacijskog koordinatora u procesu same transplantacije bila je tema dr. Nermine Rizvanović iz KB Zenica, inače, najboljeg transplantacijsko-eksplantacijskog koordinatora u BiH.

Ne manje važno je bilo i predavanje prof. dr. Midhata Jašića koji je govorio o prehrani općenito sa posebnim osvrtom na prehranu nakon transplantacije.

Ovaj panel smo iskoristili kako bi velikom broju medija koji su pratili ovaj događaj, prenijeli svu svoju gorčinu i ljutnju jer se ni nakon 6 mjeseci od usvajanja zakona ne događa ništa-transplantacija nema. Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru, a toga smo se najviše bojali. Zbog čega se radi sve manje transplantacija u BiH nikome nije jasno. Imamo stručne timove, zakon, novac, liste čekanja. Ipak , logično je da svi putevi vode prema Federalnom ministarstvu zdravstva i Transplantacijskom centru koji na prijedlog menadžmenta bolnica imenuju koordinatore za transplantaciju a oni , čast izuzecima, ne rade svoj posao, stoji u priopćenju.

U subotu 9. lipnja na sastanku Mreže transplantiranih JI Europe zaključno je da se obrate Savjetu Europe-Europskoj komisiji, resoru za zdravstvo kako bi objasnili stanje vezano za liječenje pacijenta kojima je potrebna transplantacija.

Susreti su nastavljeni sportskim aktivnostima, a u subotu navečer uz zabavu dodijeljena su priznanja, pokloni, zahvalnice, medalje i pehari.

Poseban pehar dodijeljen je Nermini Krivić iz Ključa koja je gotovo 35 godina na dijalizi i  Stojcetu Cekovskom iz Makedonije koji je već 40 godina na dijalizi.

 

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu